В Художествена галерия – Русе ще бъде открита изложба с творби от 6-то издание на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“

На 27 октомври 2017 г., в Художествена галерия – Русе ще бъде открита изложба с творби от 6-то издание на Международното биенале „Изкуството на миниатюрата“. Темата на форума тази година е „Нищо не плаши така, както допира с непознатото“.

Продължава събирането на произведенията, като срокът за получаването им е 17 октомври. До този момент участие са заявили 70 автори от България, Сърбия, Македония, Румъния, Италия, Хърватска, Турция, Австрия. Сред тях има художници, традиционно присъстващи във всички издания на конкурса, но и творци, които се включват в надпреварата за първи път.

Биеналето „Изкуството на миниатюрата“ се провежда под патронажа на кмета на град Русе г-н Пламен Стоилов и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Русе и Министерство на културата на Р България.

Програма за 27 октомври 2017 г.:

18.00 ч. – официално откриване на изложбата, церемония по награждаване.

19.00 ч. – пърформанс на Войн де Войн и Мари Чивиков „Революцията няма да умре с нас…“. По-долу публикуваме концепцията на артистите: “Осъзнавайки, че двамата ни прадеди са били фигури с революционни идеи и активисти по едно и също време в различни краища на България, Войн де Войн и Мари Чивиков обединяват сили в този пърформанс да изследват общите идеи на тези, започнали борба срещу „лошото“ или по-конкретно фашизма преди цял век. С различни съдби и активност, ние сливаме съдбите на тези двама революционера, Панайот Чивиков, заключен поради писане на поеми и участие в анархистко движение, а Анна Войнова измъчвана в затвор поради политическите си виждания, от което впоследствие умира на ранна възраст. Какво ако двамата са се познавали? А може би това не е изключено? Имперсонирайки нашите предшественици, ние ще ползваме фиктивна и документална информация за биографичния характер на тази акция пърформанс, да разкрием тяхното минало и да преценим статута на настоящето.“

Сподели:

Още новини от деня