В Ценово обсъдиха Стратегия за превенция срещу природните рискове

В Ценово обсъдиха Стратегия за превенция срещу природните рискове

Ценово беше домакин на първата от поредицата от кръгли маси, на които ще се обсъжда Стратегия за превенция срещу природни рискове. В дискусията участваха и представители от румънските общини Гряка и Хотареле, които са партньори по проекта. Инициативата се реализира по Приоритетна ос „Един сигурен регион“ по програмата „Интеррег България – Румъния“. Групите на партньорите бяха ръководени от Флорентин-Михай Сурдулеаса – кмет на Гряка и Силвиан Манеа – кмет на Хотареле. Общият бюджет на проекта, в който община Ценова е водещ партньор е с размер на малко повече от 854 хиляди евро.

В словото си при откриване на кръглата маса кметът на община Ценово д-р Петър Петров подчерта, че вече четиринадесет месеца трите общини успешно изпълняват поставените цели. „В община Ценово вече могат да се видят първите реални резултати. Закупена е универсална машина, оборудвана с три сменяеми модула. Жителите на населените места още през есента се убедиха  в ефективната работа на техниката, която почистваше крайпътните ивици от трева и храсти и изрязваше от дърветата надвиснали и опасни клони“, изтъкна д-р Петров.

Основните цели на Стратегията бяха представени от доц. Стефко Бурджиев – експерт в Института за управление на програми и проекти. Той изтъкна, че в съвременното общество изключително актуални са хибридните атаки при управление на извънредни ситуации. По мнението на експертите много важна е и културата на поведение в екстремни условия. Според тях трябва да се изработи анализ и оценка на природните рискове и да се изгради система за постоянна готовност. Предвидено е и в трите общини да се проведат практически учения с доброволческите формирования в условията на пожари, наводнения и усложнена зимна обстановка.

По време на дискусиите бяха повдигнати въпроси за осигуряване на „зелена вълна“ за преминаване на хора и техника при бедствени ситуации. Кръгли маси по проекта ще се проведат и в партньорските общини Хотареле и Гряка.

Сподели:

Още новини от деня