В Ценово стартира нов трансграничен проект

В Ценово стартира нов трансграничен проект

Време за прочитане: 2 мин.

На встъпителна пресконференция в Ценово бе даден старт на нов трансграничен проект. Той ще се изпълнява съвместно с КомунаГряка и Комуна Хотареле от Румъния. Името на проекта, в който Ценово се явява като водещ партньор, е „Трансгранично партньорство между Ценово-Хотареле-Гряка срещу природните рискове. Той започна да се реализира по приоритетна ос „Единсигурен регион“ на програмата Интеррег Румъния- България.

За да се запознаят схосновните цели и очаквани резултати на презентацията дойдоха кметът на Ценово пд-р Петър Петров, неговите колеги от Хотареле Силвиан Манеа и от Гряка Флорентин-Михай Сурдулеаса. В залата се събраха много общински съветници, кметове на населени места от общината, председателят на Общинския съвет Галина Георгиева, представители на полицията и пожарната, читалищни дейци както и служители на общинската администрация.

Проектът се съфинансира от Европейския  фонд за регионално развитие като рамката на бюджета е малко повече от 854 250 евро. Собственият принос на общините е близо 17 000 евро, а от държавните бюджети на България и Румъния се очаква да бъдат отпуснати 111 000 евро. Срокът за изпълнение на проекта е две години и трябва да приключи в средата на 2020 година.

„За никого не е тайна, че и от двете страни на Дунава се сблъскваме с почти сходни проблеми при овладяването на критични ситуации. Експертите ще разработят обща стратегия за по-добра координация и ефикасни реакции при преодоляване на последствията от природни бедствия“, изтъкна в обръщението си д-р Петров. Той уточни, че община Ценово продължава да бъде с най-много изпълнени трансгранични проекти в Русенска област.

Основните цели и задачи на проекта бяха представени от зам.-кмета на община Ценово Ваня Игнатова, която е и ръководител на проекта. Тя подчерта, че близо 11 000 души от трите общини ще станат съпричастни с  мерките за защита от горски пожари и наводнения. Включени са представители от всички възрастови и социални групи в населените места.

Най-важната придобивка за община Ценово ще бъде високопроходима и специализирана техника, която ще бъде оборудвана с три сменяеми модула.  Камионът през зимните месеци ще бъде снабден с гребло за разчистване на сняг и пясъкоразпръсквач. Машината ще се използва ефективно през лятото и есента. Към машината може да се прикачи оборудване на косене на трева и храсти не само по крайпътните ивици, но и да се почистват канавките от растителност.

За нуждите на доброволните формирования в трите общини ще се закупят по десет комплекта за оказване на долекарска помощ. Паралелно с това ще се проведат и обучения за повишаване на уменията на доброволците. В Ценово ще бъдат подобрени действията при гасенето и локализирането на горски пожари.

Формированието в Хотареле „ще ограничава“ последиците, предизвикани от наводнение. В Гряка екипът ще действа в обстановката на усложнени зимни условия. На двете румънски общини също ще бъде предоставена специализирана техника за действия и преодоляване на последиците в екстремни ситуации. В близките дни предстои да се проведат встъпителни пресконференции и в двете румънски общини.

Сподели:

Още новини от деня