В Ценовско спазиха традициите и ритуалите за Трифон Зарезан

В Ценовско спазиха традициите и ритуалите за Трифон Зарезан

Във всички населени места на община Ценово, независимо от лошото време, бяха почетени ритуалите, свързани с празника Трифон Зарезан и зарязаха лозите за берекет. Празникът на лозарите и виното от древни времена се свързва с първата резитба на лозовите масиви. Обичаят повелява корените на лозата да се полеят обилно с руйно червено вино, за да има много грозде през есента.

В общинския център празникът продължи няколко часа на централния площад. Преди да започне празненството старият и новият цар на лозята, предвождани от музиканти, посетиха кабинета на кмета на общината д-р Петър Петров. Тук беше и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Гостите изпълниха земеделския марш и песни, посветени на лозята. Общинският кмет благодари за уважението и спазената традиция като пожела на земеделските производители спорна и благодатна година.

На площада двамата царе бяха посрещнати от момичета в национална носия, които им подариха по бутилка вино и прясно изпечен хляб. Досегашният цар Цветелин Валентинов отряза лозова пръчка от асмата, под която има пейка за почивка в центъра на Ценово. Лозата е посадена преди години от Георги Бонев, един от радетелите за развитие на лозарството в региона. Ритуално зарязване извърши и новият цар Николай Здравков, който официално получи атрибутите на властта – короната, знамето и наметало. Двамата поляха корените на лозата в червено вино, с наричания да се налеят едри и тежки гроздове. Николай е млад земеделски производител. Той се е специализирал в производството на зеленчуци и неговата продукция печели все по-голяма популярност не само в Русенска област, но и в Северна България. На площада се изви кръшно българско хоро, а местното читалище бе осигурило за присъстващите почерпка – по чаша пенливо червено вино и мезе.

И в Караманово спазиха стародавните традиции по зарязване на лозята. Ритуалът се проведе на лозето на Александър Алеков, единственият производител на грозде в района. Той беше обявен за новия цар на лозята. Заедно с кмета на селото Бисер Блажев двамата отрязаха лозови пръчки като ги свиха на венец. С бъклица вино поляха корените на лозата за берекет през годината, 22 участници представиха проби в конкурса за най-добро домашно вино. Журито предварително заседава повече от четири часа, докато определи на кого да се връчи престижното отличие. За най-добро вино беше определено кабернето на Красимир Анчев.

В Долна Студена за цар на лозята беше избран Драгомир Ангелов. Той е земеделски производител, но хобито му е отглеждането на лози. След ритуала по зарязването с украсена каруца докараха новия цар до центъра на селото, където се изви кръшно българско хоро. В конкурса за домашно вино бяха представени осем проби.

Сподели: