В Ямбол бе открита изложбата на младата русенска графичка Мирела Венциславова

В Ямбол бе открита изложбата на младата русенска графичка Мирела Венциславова

С неподправена топлота и определен интерес ямболската културна общественост посрещна втората самостоятелна изложба “Погалени вълшебства” на младата русенска графичка Мирела Венциславова, която се състоя на 28 септември в Ритуалната зала на гр. Ямбол. Арт събитието се проведе в навечерието на Международния ден на глухите, който се отбелязва в последната неделя на месец септември. Това е възможност на нечуващите хора, каквато е и Мирела, да изразяват себе си чрез своите умения и способности, да заявяват себе си като пълноценни личност, въпреки липата на слух.

Представянето на „Погалени вълшебства” бе по покана на ОП „Туризъм и култура“ – Ямбол, със съдействието на Община Ямбол, по инициатива на СНЦ„Дунавско сияние“ – Русе, организация, подпомагаща социалната интеграция и личностната реализация на талантливи млади хора. Медийният сайт „Ние Ви чуваме“, специализиран сайт за хора със слухова загуба в България, е партньор на инициативата За присъстващите гости със слухови проблеми беше осигурен преводач на жестов език – Силвия Осиковска, една от най-добрите професионални преводачи на жестмима.

Откриването на изложбата започна с мултимедийно представяне на Мирела и нейното творчество. Във филма, озвучен от нейна приятелка, талантливото момиче споделя, че пълната тишина, от която е заобиколена, не й пречи да твори. Защото именно Тишината е причината да започнеш да чуваш езика на красотата – онзи език, на който се разбират всички души.

Председателят на СНЦ “Дунавско сияние” Емил Георгиев прочете поздравителен адрес към Мирела от името на Пламен Стоилов, кмет на Община Русе, както и от Валентин Георгиев – председател на представителството на Съюза на Българските художници – Русе.

Любезните домакини от Ямбол, в лицето на Ваня Сулеменко, директор на ОП „Туризъм и култура” – Ямбол, поздрави младата художничка от името на кмета на община Ямбол Георги Славов и заместник-кмета Илиана Бицова.

Журналистката от сайта „Ние Ви чуваме” Христина Чопарова, която също е със слухов дефицит, насърчи Мирела да продължава да твори. „За да оживеят вълшебствата, родени от Тишината, трябва само да бъдат погалени,” каза Чопарова, правейки препратка към дебютната изложба на художничката – „Сътворени от тишината.

Известният ямболски график Цветан Казанджиев също остана очароват от творбите на Мирела Венциславова.и от нейния неподправен и самороден талант. Той изтъкна, че картините притежават стил и чистота и я посъветва да рамкира творбите си със солидни рамки, за да придобият още по-добър вид.

Накрая гостите на изложбата разгледаха картините и имаха възможността да получат автограф от Мирела. На всички тя написа едно и също: „С Любов”.

Творбите на Мирела Венциславова ще бъдат експонирани в ритуалната зала на Ямбол до 10 октомври, съобщи днес Емил Георгиев – председател на СНЦ „Дунавско сияние“ – Русе.

Сподели: