Габриел Тато: Талантливият пианист от Държавната опера - Русе Веселина Ботева и аз, ще започнем този цикъл с първата соната в Ре мажор

Габриел Тато: Талантливият пианист от Държавната опера – Русе Веселина Ботева и аз, ще започнем този цикъл с първата соната в Ре мажор

“Лудвиг ван Бетовен – един от най-влиятелните и революционни композитори в историята на класическата музика, е написал набор от десет сонати за цигулка и пиано в продължение на целия си живот – от ранните си, по-конвенционални творби, до по-новаторските си и експресивни композиции!

Идеята за цикъл от пет Камерни концерта през цялата 2024 г., в които да бъдат интерпретирани десетте му сонати за цигулка и пиано, възникна след осъществяването на поредицата от концерти на Държавна опера – Русе с 9-те симфонии на Бетовен под диригентството на маестро Емил Табаков през миналия сезон. Това беше едно музикално пътуване, в което публиката, колегите ми от оркестъра и аз, много се забавлявахме! Лично за мен това беше един от най-добрите концертни цикли, които имах възможността да свиря с този оркестър и е голяма привилегия, че работих именно с маестро Емил Табаков, на чиято интерпретация на музиката на Бетовен се възхищавам!

Затова защо да не направим същото и с творбите на Бетовен за камерна музика?

Талантливият пианист от Държавната опера – Русе Веселина Ботева и аз, ще започнем този цикъл с първата соната в Ре мажор. Това е началната от десетте сонати и все още се усеща силното влияние от виенския класически стил, особено този на Хайдн и Моцарт.

Втората част на концерта, изпълнена от нашия концертмайстор Тамара Лазарова и другия забележителен пианист на Русенската опера Божена Петрова, включва „Пролетна соната” във Фа мажор, известна със своята грация и свежест. Оценено заради своята достъпност и мелодична красота, популярността на това произведение е огромна и до днес, което го прави една от най-обичаните творби за цигулка и пиано в репертоара на Бетовен!

Моите колеги и аз ви желаем най-доброто за 2024 г.!

Заповядайте на 9 януари в зала Филхармония, за да се насладите на Бетовен и неговата музика!”

Това сподели в паузата между усилените репетиции цигуларят от оркестъра на Държавна опера – Русе Габриел Тато, по чиято идея се осъществява първия концерт от предстоящия цикъл сонати на Бетовен за цигулка и пиано!

Очакваме ви на 9 януари, вторник, от 19 часа в зала Филхармония!

Билети на каса Опера и на www.ruseopera.com

Сподели: