съдебна палата русе съд прокуратура

„Гадателка“ осъдена условно за измама на ученичка в Русе

Условна присъда получи от Районния съд в Русе „гадателката“ Е. заради измама на русенска ученичка. През септември 2015 г. В. била ученичка в 10 клас в Русе. Същата живеела с майка си и брат си. Била притеснена заради проблеми в семейството им, свързани с майка й. Тези проблеми оказвали влияние върху емоционалното й състояние , което станало нестабилно.

По същото време Е.Д. била пуснала обяви в интернет обяви за това, че извършвала гадателски услуги, въпреки че не притежавала сертификат относно установени и притежавани от нея ясновидски или други свръхестествени способности да разваля магии, да пророкува и пр. Реално тя въвеждала в заблуждение клиентите си относно способностите си, като впоследствие извличала материални облаги от тях, които не и се следвали.

През октомври на 2015 г. И. видяла в интернет обяви за врачки и гадателки. Решила да звънне на един от посочените мобилни телефони в една от обявите за връзка на гледачка от Русе. Спряла се на тази обява, тъй като имало посочен адрес в Русе, близко до жилището им в гр.Русе, ж.к. „Родина“. След като позвънила й отговорила подсъдимата, която й се представила като гадателката Е.. Попитала я по какъв повод й се обажда. И. й казала, че била видяла обявата й в интернет и я попитала дали може да й гледа на карти. Подс.Д. й отговорила положително като за „гледане на карти“ се заплащало по 30 лева, но после се договорили за по 20.00 лева, след което тя поканила И. в дома си на ул.“Чипровци“.

И. отишла на посочения адрес и подсъдимата я поканила в дома си. Двете се запознали, след което Д. я попитала дали иска да й гледа на кафе, но И. й отговорила, че иска да й гледа на карти. Подсъдимата извадила тесте с карти и започнала да й гледа. Казала й, че имала проблеми с приятеля си, което не било вярно, но И. не споделила това. След това Д. започнала да говори за родителите на И., като й казала, че те били разделени и нещастни. После подсъдимата казала, че майката на И. щяла да се разболее от тежка болест, а в дома им имало някакво прокълнато злато, подарено на майката на И. от семейството на баща й и ако то не се пречистело, нещата щели да се влошат-като вследствие на болестта майка й щяла да умре. Тези думи на подсъдимата притеснили още повече И.. Подсъдимата заявила, че „гледането“ й струвало 20 лева и й казала, че можело да ходи при нея и друг път, когато пожелаела. После я попита дали имали злато в дома си, за да го пречисти като й обяснила, че щяла да му „бае“ и да го пречисти и след това щяла да й го върне. И. й отговорила, че нямало как да й даде злато, а подсъдимата й казала да претърси дома си, за да разбера дали няма някъде златни накити на майка й или на баба й. И. й обяснила, че чужди вещи нямало да взема, платила й 20 лева от спестяванията си, след което си тръгнала.

След този случай Д. започнала да звъни по мобилния телефон на И. като й обяснявала, че трябвало да й занесе злато, за да го пречистели, за да не се влошат нещата. Това тя правела с ясната цел да й бъде дадено злато , което тя впоследствие да присвои, като измами пострадалата, че същото било станало на вода при пречистването.

В началото И. не отговаряла на обажданията й. Един път обаче провела разговор с нея. Д. й казала, че нещата щели да стават по-зле и трябвало да й занесе злато, защото имало направена черна магия в семейството й, и затова майка й била нещастна и това се предавало на поколенията и щяло да се предаде и на нея. После й заявила ,че ако не искала това да се случи, трябвало на всяка цена да й занесе злато. И. се притеснила много от думите на подсъдимата какво щяло да се случи със семейството й, но тъй като тя нямала злато не й занесла нищо. Д. видяла, че думите й се отразяват зле на психическото състояние на И. и продължила с телефонните си обаждания към нея, тъй като по този начин затвърждавала създадената у пострадалата невярна представа свързана с последиците от направената на семейството й магия, водена единствено от желанието си да се обогати. И. вече била изплашена от това , което й говорела Д. , че щяло да се случи в бъдеще и накрая взела решение да й даде едно нейно синджирче, което било подарък от баба й, за което си мислела , че е златно , въпреки че не било. Уредила си среща с Д., при проведения предната вечер разговор с нея и отишла у дома й като й дала синджирчето. Тя го взела и й казала, че ще й го върне, след като извърши с него някакъв ритуал, за да развали магията.След около една – две седмици тя наистина върнала синджирчето на И.

Тъй като подсъдимата върнала синджирчето на св.И. и последната се затвърдило убеждението, че тя е честна жена и ще й помогне. Понеже семейните отношения в дома й се подобрили, И. решила, че с ритуалите си Д. й помагала. През октомври 2015г. тя взела един златен пръстен /4 гр., 18 карата/с инкрустирани камъчета от рубин по него от дома им в с. Червена вода, който бил на майка й и го занесла на Д. за да продължи действията по пречистване. Последната го прибрала като й казала, че „четеното“ над пръстена и пречистването не се правело пред хората. Обяснила й, че тя щяла да отиде в гробището на Басарбово по вечерно време и на някакъв казан ще баела на пръстена. После щяла да разтопи златото и да го сложи в някакъв гроб за известно време. Казала на И. да отиде след две седмици, за да й каже резултата от баенето на пръстена. Реално Д. не извършила тези действия, а присвоила златния пръстен. След две седмици И. отишла при Д. и тя й казала, че имало възможност да се оправят нещата, но трябвало да й даде пари. Първата й казала, че нямала и нямало от къде да вземе. Тъй като подсъдимата искала да се обогати още и поискала от И. да потърси друго злато или пари. Започнала да я разпитва дали в дома й имало скрити пари на майка й и баба й и ако имало да ги вземе. Св. И. и отговорила, че не желаела да търси из дома си злато или пари, а и не знаела да има такива. Тогава подсъдимата й казала, че трябвало все пак да потърси, тъй като нямало как тя да продължи с развалянето на магията и пречистването без пари и злато.

През ноември 2015г., тъй като взаимоотношенията на И. с майка й се влошили отново, първата намерила в дома си златен пръстен /8 гр., 18 карата/ с инкрустирани камъчета от рубин и една златна пендара /13.96гр., 23.65 карата/, взела ги и отишла в дома на подсъдимата , за да продължи развалянето на магията. Последната ги взела, като й казала , че щяла да провери дали златото ставало за „казана“ и ако „казана“ го приемел, щяла да бае и след това щяла да й върне пръстена и пендарата. По-късно й казала, че за да се оправят нещата в семейството й, трябвало да се разтопи златото, защото било прокълнато. През цялото време Д. й обяснявала, че това злато каквото и да станело щяла да й го върне, тъй като не било нейно, а на семейството й и И. й повярвала. След тази среща Д. й се обадила по телефона и й казала, че в най-скоро време нещата щели да се оправят, но трябвало още злато, на което да „бае“ и като приключела до две седмици щяла да й върне златото.

През този период по случайност Р. Т. често отсъствала от вкъщи, прибирала се късно,при това винаги в лошо настроение, а в дните след които И. давала златни накити на Д. се е случвало Т. да се прибере по-рано от обикновено,в добро настроение и жизнерадостна.Всичко това И. отдавала на твърдението на подсъдимата, че разваляла направената на семейството й магия. Поради това св.И. през м.декември 2015г. отишла при подс.Д., като този път й занесла едно златно синджирче с кръст с изображение на Исус Христос на него /18карата,10гр./, собственост на майка й, което взела от дома им. Дала й го с уговорката, че ще й го върне до една-две седмици.Подсъдимата казала на И., че за тези услуги й дължала общо сумата от 600 лева и в същото време й обяснявала, че щяла да й прати по телефона името на някакъв ходжа, който да пречистел душата й и това струвало 900лв.След като минали две седмици от срещата им и наближило времето подсъдимата да върне златото на св.И.. Подсъдиматана св.И., че златото се било разтопило и станало на вода и нямало как да й го върне обратно.

В началото на мес.февруари 2016г. св.Т. установила липсата на златните си бижута и провела разговор с дъщеря си /св.И./, която й разказала всичко за отношенията й с подсъдимата. Св.Т. сезирала органите на полицията, но искала да има някакви доказателства срещу подсъдимата, че е измамила дъщеря й. По тази причина държала да се срещне с подс.Д.. Св.И. уговорила среща на 02.02.2016г. с подсъдимата по мобилния си телефон/в питейно заведение „Аквариума“/, като записала на телефона си целия разговор.По време на този разговор Д. казала на И. да не си признава пред майка си, че й била взела златните бижута, но същевременно й поискала парите, които й били обещани в предходен период, а И. й отговорила, че нямала пари в момента.

И. отишла на уговорената среща в заведение „Аквариума“ в Русе заедно с майка си, като Р.Т. седнала на отделна маса пред заведението така, че да може да вижда подсъдимата. И. предварително била взела телефона на майка си, за да запише разговора й с Д.. За целта пуснала на запис телефона и започнала да говори с подсъдимата за заплащането чрез златните бижута, както и кога щяла да почне работа, за да й се издължи с обещаното заплащане. След това двете се разделили и И. върнала телефона на майка си.На следващия ден Р.Т., прехвърлила чрез копиране записа от телефона си на компактдиск и ги предала на органите на полицията.

В хода на разследването подс.Д. пожелала да върне на пострадалата Р.Т. 1 бр.златния пръстен и златното синджирче, но пострадалата отказала да ги получи, тъй като златните накити които носела подсъдимата не били нейна собственост.

Видно от заключението на назначената СЦИЕ, стойността на златните бижута предадени от св.И. на подс.Д. е 2582,86 лв.

Сподели: