Галин Григоров в дебата по bTV: Да превърнем външно ефектните резултати в ефективни решения за живота на русенци

Галин Григоров в дебата по bTV: Да превърнем външно ефектните резултати в ефективни решения за живота на русенци

Време за прочитане: 4 мин.

Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО – Българско национално движение (НФСБ)“, участва в дебат по bTV заедно с другите основни претенденти за кметския пост – кандидатът на ПП ГЕРБ- учителката Диана Иванова, подкрепяната от няколко десни партии адвокатка Елеонора Николова и  номинираният от червена коалиция в Русе адвокат Пенчо Милков.

Ако някой иска по-детайлно да вникне в същността на   телевизионния театър, ще му е необходимо да гледа поне още няколко пъти опита за дискусия. Съдържателният тон на говоренето се разводни в пространството между желанието на водещия да направи нещо сполучливо от Русе и се препъна в спартански  премереното време, което отмерваше броячът на телевизора.

Чест прави на кандидата на патриотите Галин Григоров, че стоеше видимо най-уравновесено в говорилнята, където тезите се препокриваха и като че ли бяха извадени като „под индиго“,  а старите постулати и вече десетки пъти изговорени полуистини пред русенци бяха „претоплени“ върху котлона на очевидно навлизащата във финалната си права предизборна надпревара.

Разговорът-дискусия-театър започна с миролюбиви презентации на мотивите за кандидатирането на отделните претенденти за кметския стол в Русе и с кратка телевизионна разходка в домовете им.

В същността на дебата Григоров се включи авторитетно и най-аргументирано като подчерта: „В съревнованието се включвам, за да извадя града от 10-годишната примка на задушаване на бизнеса. Ще дам възможности на бизнеса да се развива, за да има в града добри възможности за по-високи доходи и желание на хората да живеят в него.“

В разнищването на основния проблем– мръсният въздух и екологичната катастрофа, която след 30 години отново е обхванала с отровните си пипала града, Галин Григоров много точно изговори истината за прехвърляната  от десетки години екологична одисея от едно към друго управление,  държало кормилото на общинската администрация.

„От всички присъстващи на дебата аз съм единственият, който няма абсолютно нищо общо с досегашни решения и бездействия по отношение на чистотата на въздуха и нямам принос за това тези замърсители да са в Русе. Една друга партия, която стои зад кандидатурата на тук присъстващ кандидат за кмет, покани инвеститора-замърсител, издаде съответните разрешителни и в моментите, когато е имало проблеми си затваряше очите. През годините, в които съм областен управител, не един или два пъти съм викал в Русе министъра на околната среда, той е идвал за две години и половина три пъти в града. Многократно съм докарвал тук и мобилните станции за мониторинг, но те не могат да уловят замърсителя.“

Всички участници, освен Григоров, правеха констатации, обещаваха достоверна информация, докато кандидатът за кмет на патриотите посочи конкретните мерки, които е взел до момента в качеството си на областен управител и проучванията на неговия екип за бъдещото бързо решаване на екологичния проблем на крайдунавския град.

Също конкретно и директно в темата за големите инфраструктурни проекти на територията на Русе и в общината Галин Григоров изтъкна какво е свършено до момента по стратегическия проблем за започването на строителството на пътя Русе-Бяла. Тази  пренебрегвана повече 10 години отсечка ще бъде част от магистралата Русе-Велико Търново и ще свързва бъдещия втори мост на Дунав при Русе-Гюргево с пътните артерии в юга и към големите европейски транспортни коридори. С личната намеса на Григоров темата за новото мостово съоръжение над реката стана правителствен приоритет и вече се водят междудържавни разговори със северната ни съседка за детайли по необратимото стартиране на проекта.

На въпрос на водещия как ВМРО, като коалиционен партньор във властта, работи с общината, доминирана два мандата от ГЕРБ, Григоров уточни: „През последните 10 години ВМРО беше и остава единствената ярка опозиция на решенията в местния парламент. Тези неща могат да се видят от всички заседания, те са стенографирани. А лично аз, като областен управител, съм върнал за две години и половина 78 решения на общинско ниво за преразглеждане и съм упражнявал стриктен контрол върху решенията на общинските съвети.“

По отношение на инфраструктурата в Русе, извън общите приказки и вайкането, че съществува узаконена и затова неуловима, несанкционирана корупция, Григоров изказа следното становище: „ В момента в Русе има 20 проекта по различни оперативни програми, които трябва да бъдат довършени под строгия контрол на общината. Става дума за усвояването на още 200 млн. лева, като е задължително, който и да е новият кмет, това строителство и изпълнението на програмите да премине под качествено нов контрол от бъдещия градоначалник. Най-сетне трябва видимите, ефектните резултати да се превърнат в ефективни и да подобрят живота на малките населени места и в кварталите на Русе.“

В третия кръг от така наречения „кръстосан огън“ между кандидатите, на Галин Григоров се падна да зададе въпрос към Елеонора Николова. Ето какво каза Григоров: „Когато госпожа Николова се кандидатира за кмет преди 15 години, ВМРО застана категорично зад нейната кандидатура. На половината от мандата си тя тръгна да прави друга политическа кариера, напусна Русе, затова след тези 15 години предателство към интересите на русенци, които тогава и гласуваха доверие, аз просто нямам какво да я попитам“.

Извън дебата, зад кулисите на утринното политическо шоуто по bTV останаха премълчаните от опонентите на Григоров въпроси и детайли от същностния разговор за сегашния и утрешния ден на Русе. Никой не даде смислени обяснения на повечето питания от публиката.  Очевидно дефицитът на обществено доверие в досегашните управници  на града не е продукт единствено и само на   неосведомеността на избирателите за договорките в тъмните,  неосветени лабиринти на  съглашателството и мълчаливата търпимост. Рехавите партийни агитки, присъствали  на ТВ-дебата, показаха обезпокоителните размери на безразличието, в замяна на което Галин Григоров обеща да ОБЕДИНИ русенци, ако изберат № 73 в интегралната бюлетина и да гласуват за него – за утрешните по-светли и по-смислени дни за Русе и за общината.

И като част от това обединение на русенци през уикенда, на 19 октомври (събота) от 11,00 ч. кандидатът за кмет Галин Григоров кани всички да посетят „Открит музей”, който ще отвори врати при Вазата в Парка на младежта. Музеят на открито е сътворен и подреден по оригинална концепция от сдружението за военно-патриотично възпитание на младежта „Приказка за България”.

Посетителите от всички възрасти– майки, татковци, деца, баби и дядовци ще могат да разгледат на живо повече от 100 експоната на оръжия и бойно снаряжение, които са ползвани през различни епохи от Българската армия. Уникалната експозиция  съдържа образци въоръжение от средновековието до оборудването на армията ни във Втората българска държава. Освен военните образци, публиката  ще има удоволствието да види на живо как се секат монети, като най-смелите и любопитните ще получат възможност да стрелят с въздушна пушка и лък.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Сподели:

Още новини от деня