Галин Григоров в дебат по Нова телевизия: Вече няма време за експерименти в Русе

Галин Григоров в дебат по Нова телевизия: Вече няма време за експерименти в Русе

Кандидатът за кмет на Русе Галин Григоров, издигнат от местната коалиция „ВМРО – Българско национално движение (НФСБ)“, участва в дебат с основните си опоненти в битката за кметския стол в Русе – кандидатите на ГЕРБ – Диана Иванова, и на БСП – Пенчо Милков.

В предизборното студио на предаването „Плюс минус“ на една от най-рейтинговите национални телевизии беше не само интересно, но и на моменти доста полемично. През цялото време на оживения дебат, преминал в три кръга, Галин Григоров запази добрия тон към опонентите си и остана верен на мотото на своята предизборна кампания- да бъде ОБЕДИНИТЕЛ за Русе. Направи го с аргументирано присъствие във всички преки и косвени „сблъсъци“ на управленческите виждания и на политическите платформи на кандидатите, чиито достойнства русенци ще оценяват на 27 октомври, когато е първият тур на изборите за нов градоначалник на кормилото на местната власт.

След задължителното изложение в 1 минута на аргументите на всеки от кандидатите защо се кандидатира за кмет на Русе и какви са основните мотиви, които го водят в предизборната надпревара, Григоров беше лаконичен и много ясен, че в Русе  НЯМА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЗА ЕКСПЕРИМЕНТИ. Така, във втората дискусионна минута дебатът навлезе в истинското русло на възможно постижимата, поради ограниченото време, телевизионна дискусия. Кратък репортаж от русенския площад с мненията на русенци за видимото и невидимото от досегашното управление въведе участниците в сериозността на разговора, а основният проблем, който погълна повече от половината време на прякото предаване, беше болезненият за русенци въпрос за чистотата на въздуха в града.

 Галин Григоров детайлно и държавнически, с опита, който има като областен управител през последните две години и половина, описа същността на проблема със замърсения въздух в Русе и не скри безпокойството си от факта, че обстановката напоследък много наподобява катастрофата от края на 80-те години на миналия век, когато кандидатът за кмет на коалицията, доминирана от БСП, Пенчо Милков се е разхождал като ученик с маска по площада. Анализът на замърсяванията и тяхната засилваща се честота, са накарали още в първия ден от встъпването на Григоров в длъжността областен управител да се захване най-напред с екологичния проблем на русенци. По настояване на Григоров и в активна полемика с всички заинтересовани от казуса страни – контролиращи, санкциониращи органи, държавната и местната власт, засеченият като най-голям замърсител инвеститор вече е направил капиталовложения от 6 млн. евро за очистващи инсталации/биологични филтри и за собствена станция за мониторинг, което ще доведе до рязко подобряване на екологичните параметри на емисиите, които се отделят при производството на фирмата. В тази част от диспута Григоров беше най-ясен и най-точен от останалите участници, които задаваха повече емоционалност на проблема, отколкото категорична прямота  в излаганите тези.

Кандидатът за кмет на коалицията „ВМРО – Българско национално движение(НФСБ)“ Галин Григоров категорично подчерта, че замърсителят на въздуха в Русе не е само един, че проблемът е комплексен в своята сложност и за неговото разрешаване са необходими последователни действия на ниво местна и държавна власт, подкрепени от законодателя и санкционирани справедливо от съда, където обикновено заради неточните и непълни замервания обвинените замърсители печелят заведените дела и оспорват исковете. Опонентите на Григоров добавиха към мозайката на екологичния сблъсък изгорелите газове от старите автомобили. Логичното им предложение бе амортизираните МПС-та да бъдат заменени с нови, но така и не стана ясно как точно  три пъти по-бедният от средностатистическия софиянец русенец ще си купи нов автомобил, за да не замърсява въздуха в своя град.

 В третия, почти 15 минутен панел от дебата стана дума за конкретните решения, които новият кмет на Русе може да предложи като алтернатива за развързването на екологическия възел от проблеми  и да се справи с други недовършени или занемарени социално-битови неуредици в  крайдунавския град.

„След всеки екологичен сигнал на гражданите, като областен управител аз съм ангажирал междуведомствените комисии, които имат права да правят необходимите проверки, да правят предписанията и  да съставят актовете. Невъзможността да се измерва целия спектър от вредните емисии ме накара да потърся фирми-производители на универсални станции за мониторинг, знам дори и цената на подобно съоръжение, която е 700 хил. лв. Проведени са всички необходими консултации, имам мнението и на екипи от БАН, проблемът няма да бъде отлаган, а ще бъде решаван поетапно с всички възможни усилия на местната, държавната и законодателната власт.“, подчерта Григоров.

Водещият на предизборното студио съобщи в ефира данни, които бяха оповестени още в началото на предизборната кампания на Галин Григоров при обявяването на управленската му визия за Русе:  в момента русенци живеят с близо 70 на сто по-ниски доходи от тези на жителите на столицата. Оказва се, че зад видимите резултати на големите инфраструктурни проекти има други невидими, много по-сериозни каверни в социалното и икономическото битие на Русе. В амбицията си да обърнат града С ЛИЦЕ КЪМ РЕКАТА досегашните управници просто го обърнаха НАДОЛУ С ГЛАВАТА. Фактът беше завоалирано  припознат като проблем и от опонентите на Григоров, който предложи най-ясната перспектива– Русе и русенци, ОБЕДИНЕНИ от желанието да променят сегашното статукво, да изберат верния ход – да гласуват с бюлетина №73. С този избор и с  БЮЛЕТИНА № 73 те ще гласуват за   бъдещето на децата ни. За да имаме самочувствието на добри стопани,  отдадени докрай на своя граждански и патриотичен дълг в името на ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕЛИ, НА ПО ВИСОКИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ, НА ПО-ВИСОКОТО КАЧЕСТВО НА ЖИВОТ в обичания от всички Русе.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Сподели:

Още новини от деня