Галин Григоров: Позор, унижение, безгранична болка – това е Ньойският договор за България!

Галин Григоров: Позор, унижение, безгранична болка – това е Ньойският договор за България!

Областният управител на област Русе Галин Григоров положи венец и поднесе цветя пред паметната плоча на основателите на „Тайните офицерски братства“ Александър Протогеров и Борис Сарафов. Актът е символичен и с него се цели да се припомни на обществото една от най-черните и трагични дати в родната история, а именно подписването на Ньойския договор.

„Позор, унижение, безгранична болка – това е Ньойският договор за България! Не може да забравим огорчението, по-страшно от екзекуция! Това парче хартия разделя роднини, семейства, къщи, дворове, дори гробове… Макар и позор този ден трябва да бъде помнен от нас и идните поколения, защото не може да толерираме повече антибългарската политика! Нито веднъж не е пленявано родно знаме, а биваме обречени по един безпрецедентен и безцеремонен начин! Не на антибългарщината, ние имаме достойнство и ще го отстояваме!“, това написа във фейсбук профила си областният управител Галин Григоров.

За съжаление поради наложените противоепидемични мерки тази година не се проведе традиционното факелно шествие в Русе, с което патриотични организации и родолюбиви граждани отбелязват тъжната годишнина.

Припомняме, че точно в 10.30 ч. на тази дата преди 101 години в парижкото предградие Ньой сюр Сен е подписан мирният договор между държавите от Съглашението, победителите в Първата световна война и Царство България. Договорът е изработен на Парижката мирна конференция, където българската делегация практически не участва. Победителите във войната забравят своите уверения за справедливите български искания от лятото на 1915 г., останало в историята на войната като „Българското лято“, а същевременно интересите на балканските ни съседи, наредили се на страната на победителите, за да запазят заграбените български земи след Междусъюзническата война от 1913 г., вземат връх над прокламираните принципи за следвоенно устройство. Така за по-малко от десетилетие България стига до втора национална катастрофа.

Сподели: