Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на „наши“ и „Ваши“

Време за прочитане: 5 мин.

Интервю с кандидата за кмет на Русе от ВМРО-НФСБ Галин Григоров, излъчено в предаването „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 13 октомври 2019 г.

Илиана Беновска: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява Русе? С този въпрос се обръщам към Галин Григоров, заповядайте!

Галин Григоров: Добър ден на Вас и на зрителите на „Канал 3“!

Илиана Беноска: И слушателите на „Радио К2“. Вие сте кандидат за кмет от ВМРО-НФСБ?

Галин Григоров: Точно така.

Илиана Беновска: Какво ново, различно от досегашния кмет ще направите, надградите или промените? Моля да бъдете конкретен!

Галин Григоров: Русе има нужда от една наистина сериозна промяна, от добро отношение към хората и от това да бъдат загърбени най-сетне всички противоборства и разделянето на жителите на Русе на „наши“ и „Ваши“! Това е основното, оттам следват и всички проблеми на Русе към настоящия момент, свързани със сериозните текущи проблеми в града. На всички е ясно, смятам и другите кандидати трябва категорично да наблегнат на позициите, които са проблемни.

Илиана Беновска: Изреждайте ги, моля Ви!

Галин Григоров: Както проблемите с бизнеса, които са свързани с доходите на хората, проблемите с инфраструктурата, проблемите на възрастните хора, на младите хора. Чистотата на въздуха е съществен проблем за нашия град. Крайните квартали и малките населени места имат много съществени проблеми, най-вече в инфраструктурно отношение. 

Илиана Беновска: Аз бих казала, че крайните квартали, извинявайте, че Ви прекъсвам, може би имат и проблем с населението, което е с по-нисък социален и културен статус, част от него може би е и ромско повече, и генерира и престъпност. Имахте изключително ярък случай. Насилието и убийството на журналиста Вероника Маринова.

Галин Григоров: Това наистина е ужасно престъпление, което не трябва да остане безнаказано. Факт е, че нашето законодателство към настоящия момент не позволява справедливата присъда да стане факт и в тази посока мисля, че тези дни ще се вземе справедливото решение.

Илиана Беновска: Такова решение се взе в сряда в парламента в правна комисия да отпадне съкратеното производство при такива тежки престъпления. Но не толкова по закона исках да Ви питам, колкото ме интересува, Живко Тодоров например, кандидат за още един кметски мандат от ГЕРБ в Стара Загора, е много силен радетел за общинската полиция. ВМРО също застъпва позицията, че гражданското общество трябва да е силно, а не само на органите на реда да се разчита. Имате ли някакви възгледи в тази посока?

Галин Григоров: Имам виждания разбира се. Аз лично не смятам, че общинската полиция трябва да бъде основен фактор, защото се застъпват дейности с националната полиция. По-скоро за мен е важно правомощията, които могат да бъдат вменени чрез промяна в законодателството на общинските служители да имат нужните функции да съставят актове, да осъществяват нужния контрол, тогава би могъл да се постигне по-добър ред и по-добро взаимодействие с органите на реда. Към настоящия момент институцията община няма възможностите да действа адекватно при ситуации, в които се нарушава обществения ред.

Илиана Беновска: Имам един любопитен въпрос. Кой Ви е опонент? Вие сте коалиционни партньори във формата ВМРО-НФСБ с ГЕРБ. Кой Ви е основният опонент сега? Бойко Борисов настоя за издигането на нова кандидатура на ГЕРБ.

Галин Григоров: Към настоящия момент има трима основни кандидата, това са кандидатите на ГЕРБ, на БСП и аз. Да, в национален мащаб ние сме коалиционни партньори, но на местно ниво може би вече повече от 10 години станаха, взаимодействието между ГЕРБ и БСП е много сериозно и единствените, които сме отстоявали гражданската си позиция в защита на интересите на гражданите на Русе, това сме представителите на ВМРО в общинския съвет. Единствено през последната година и половина, подготвяйки се за предстоящите избори, БСП се показа като опозиционна сила и заеха в някои от случаите конкретни позиции против управлението на ГЕРБ.

Илиана Беновска: Сега, като Ви слушам, ми хрумва нещо парадоксално, евентуално ако Вие спечелите или всъщност извинявам се за израза, ако Вие спечелите, желая Ви го, казахте в началото на разговора, че трябва да се тушират противоречията, да се постави на първо място интереса на града и на гражданите, на избирателите. Дали бихте поканили да работят с Вас и претендентите на ГЕРБ и на БСП, ако Вие станете кмет и да вземете хубавите неща от тяхната програма?

Галин Григоров: През годините назад аз многократно съм го доказвал, предполагам сте се запознали с визитката ми, знаете, че 30-те ми години трудов път към момента са свързани с много дейности. Тръгнал съм от обикновен работник, през служител, администратор, управител на търговски дружества и туристически мениджър, през общинския съвет, два мандата съм бил председател на Комисия по земеделие, екология, заместник-председател съм бил на бюджет и финанси, член на комисията по младежки дейности и спорт и сега като областен управител. През всичкото това време аз съм работил с хора както от ГЕРБ, така и от БСП, така и от други политически сили и никога не съм делил хората на „сини“, „червени“ или „зелени“, за мен те са били такива, които могат да работят и хора, които са готови по най-добрия начин да се раздадат за каузата си, за дейността си, за службата си, там, където са в дадения момент. И аз категорично съм убеден, че не са лоши хората, проблемът не е в политическата им принадлежност. За мен е важно ръководителят на дадена структура да може да ги обедини и да ги накара да работят заедно за доброто на общината в случая. Това се знае много добре и в областна администрация в момента, където има хора от всички политически партии и работят много добре с мен.

Илиана Беновска: Нещо ми се измъкнахте от конкретния отговор, персоните, които кандидатстват сега от БСП и от ГЕРБ за кметове, ако Вие спечелите, бихте ли ги привлякъл?

Галин Григоров: Аз смятам, че те не биха дошли в моя екип. От една страна кандидатът на БСП е народен представител и при една загуба той ще се върне в Народното събрание, а няма да стане заместник-кмет в мое управление. Г-жа Иванова, кандидатът на ГЕРБ, е дългогодишен директор на русенско училище, тя е силна в тази област и смятам, че по най-подходящия начин ще продължи да се справя в попрището, където е сега. Тя е била член на мои областни съвети и смятам, че тя е точно на мястото си и наистина си е намерила попрището и продължава в правилната посока.

Илиана Беновска: Добри думи, това е един добър показател за уважение и за това, че като подкрепен от ВМРО и НФСБ Вие изразявате тезата за една не кална и мръсна, а почтена кампания. Думи за финал, с какво да Ви запомнят русенци, за да гласуват за Галин Григоров!

Галин Григоров: Аз не искам да ме запомнят в този момент, аз искам след 4 години да кажат – да, този мандат беше проведен от човек, който наистина се погрижи за здравето на русенци, за инфраструктурата, за малките населени места и остави едно добро чувство във всички и общината стана едно наистина уютно място за всички русенци!

Илиана Беновска: Чудесен финал, за късмет Ви подарявам тениската на „Беновска пита“!

Галин Григоров: Сърдечно благодаря, намерили сте и моя номер, поласкан съм!

Илиана Беновска: И да Ви кажа, уговорили сме се и с други кандидати, ако спечелите, ще дойдем в града и ще потичаме с тениските.

Галин Григоров: Чудесно, благодаря, пазя си я тогава за финала. Аз искам да си позволя да подаря две книги на един прекрасен русенски автор Боян Драганов. Това е страхотен изследовател и най-добрия краевед в Русе. Тук в снимки и в картинки са показани много от първите неща в България, които са осъществени. Тук са неговите изследвания за известни лица в културата и политиката на България.

Илиана Беновска: Благодаря Ви, аз също ще Ви подаря една книга, макар че ще прозвучи може би малко предизвикателно, но мислял, че това е едно четиво, разговор с Ахмед Доган, културният политик би намерил не противоборството, а философията. Ще ми бъде любопитно да ми кажете, като я прочетете.

Галин Григоров: Благодаря!

Илиана Беновска: И традиционният символичен подарък, т. нар. лакмус дали Вашето управление, Вашето присъствие в политиката, в случая местната власт, е било качествено – да Ви остане здрава и неизгниваща здравата българска червена ябълка! Заповядайте!

Галин Григоров: Благодаря, всичко хубаво!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:

Още новини от деня