Георги Вангелов, Али Умарпашаев и Ахмед Магамаев ще спорят за олимпийска квота

Георги Вангелов, Али Умарпашаев и Ахмед Магамаев ще спорят за олимпийска квота

Време за прочитане: 2 мин.

Трима наши борци са на крачка от олимпийските квоти, след като стигнаха полуфиналите в свободния стил на квалификационния турнир в Будапеща.

При най-леките до 57 кг Георги Вангелов от СКБ „Юнак-Локомотив“ – Русе стартира с успех срещу молдовеца Петру Крачун с 12:0 и в следобедния сеанс ще спори с азера Ислам Базарганов, сребърен медалист от турнира Гран при в Москва през 2020-а. Срещите започват от 19 часа българско време и ще продължат до 21 часа.

До полуфиналите стигна и Али Умарпашаев от СКБ „Юнак-Локомотив“ – Русе. В категория до 74 кг натурализираният у нас чеченец регистрира 3 победи, като на старта срази с технически туш 10:0 испанеца Джонатан Алварез Диаз, после тушира и състезаващия се за Словакия Теймураз Салказанов, бронзов медалист от Мондиал 2019. А в инфарктен четвъртфинал победи и еврошампиона от 2020-а Махамедхабиб Хаджимахамедов (Беларус) – 4:4.

Така за място на финала Умарпашаев ще спори с грузинеца Автани Кенчадзе, бронзов медалист от Евро 2020 и 2019, световен шампион до 23 г. от 2018-а.

При 86-килограмовите Ахмед Магамаев от СКБ „Юнак-Локомотив“ – Русе постигна две победи и също е на полуфинал. На старта натурализираният у нас чеченец прегази състезаващия се за Германия Ахмед Дударов – 8:1, а на четвъртфиналите надделя и над борещия се за Франция Ахмед Айбуев – технически туш за 1,39 мин. Така за място на финала Магамаев ще срещне Али Шабанау (Беларус), 4-кратен бронзов медалист от световни първенства.

Битка за квотите загубиха другите ни трима борци в свободния стил, които ще имат шанс на последната олимпийска квалификация в София от 6 до 9 май. И тогава само финалистите ще си осигурят участие на игрите Токио 2020.

Амхед Батаев (97 кг) от СКБ „Юнак-Локомотив“ – Русе бе спрян на четвъртфиналите от беларусина Александър Хустиян, европейски вицешампион от 2018-а, с 3:4. Преди това шампионът на България победи със 7:3 Махамед Закариев (Украйна). На старта срещите си загубиха Владимир Дубов (65) след 0:11 от Вазген Теванян (Армения) и Георги Иванов след 0:3 от австриеца Йоханес Лидешер.

Утре битките за квотите започват жените.

Сподели:

Още новини от деня