Георги Кръстев

Георги Кръстев: Изразявам непримиримостта си към симулирането на действия и хвърлянето на прах в очите на хората от страна на правителството относно проекта за изграждането на новия Дунавски мост!

Народдният представител от коалиция „ГЕРБ – СДС“ в 19-и МИР – Русе Георги Кръстев получи отговор на парламентарния въпрос, който отправи към министъра на транспорта и съобщенията, за изграждането на нов Дунав мост. Отговорът е обтекаем и не дава яснота относно реалните стъпки, които трябва да се предприемат, а и за времевия хоризонт за реализирането на този важен не само за Русенска област проект, подчерта депутатът.

На първо място споменава, че от месец септември 2022 г. насам, правителствата на двете държави обсъждат идеята за трети мост над р. Дунав при Русе – Гюргево, но удобно пропуска периода преди 2022 г.

Трябва да поясня, че още през 2019 година третото правителство на Борисов и правителството на Румъния подписаха Меморандум за разбирателство за прилагане на съвместните инициативи за подобряване на условията за корабоплаване на общия българо-румънски сектор на река Дунав и транспортната свързаност между двете страни. С него се потвърждава ангажиментът за изграждането на трети мост над река Дунав при една от следните 5 локации от запад на изток: Оряхово – Бекет; Никопол – Турну Мъгуреле; Свищов – Зимнич; Русе – Гюргево и Силистра – Кълъраш, каза Георги Кръстев.

Още тогава позицията на Премиера Boyko Borissov е, че приоритет трябва да се даде на локацията Русе – Гюргево. Отбелязва, че за нея могат да се използват европейски средства, защото това е европейски коридор номер 9, категоричен бе русенският депутат.

На второ място – в отговора става ясно, че двете страни са кандидатствали за финансиране по пакет “Военна мобилност” на Механизма за свързване на Европа, сектор “Транспорт” 2021-2027 г. за изготвяне на предпроектно проучване за изграждане на моста със срок 39 месеца. От този отговор за съжаление възникват още повече въпроси. Така например защо е заложен толкова дълъг срок от повече от 3 години за изготвяне на предпроектно проучване, при положение че за обекти с подобна сложност не би трябвало да отнемат повече от 18 месеца. А и самият министър в края на отговора си заявява, че целта е съоръжението да се изгради във възможно най-кратки срокове. Щом само за предпроектното проучване според Гвоздейков ще са нужни 39 месеца, то проектирането, отчуждителните и устройствени процедури и самото строителството трябва да отнемат поне 8-9 години. А спомняте ли си обещанието на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Събев, че в рамките на 1 пълен управленски мандат (4 години) ще изградят не 1, а цели 5 нови моста над Дунав?!

На трето място – в отговора не се споменава и нищо за създаването на съвместна (българо-румънска) проектна компания, която да се заеме с цялостната реализация, а впоследствие и експлоатация на новото мостово съоръжение. Този аспект на проекта трябва да бъде ясно разгледан и уточнен, за да гарантираме, че новият Дунавски мост няма да бъде само проект на хартия, а реалност, която ще облекчи живота и развитието на цял регион, заяви Георги Кръстев.

Изразявам непримиримостта си към симулирането на действия и хвърлянето на прах в очите на хората от страна на правителството относно проекта за изграждането на новия Дунавски мост, подчерта Георги Кръстев в заключение.

Сподели: