Главният прокурор Сотир Цацаров в Русе: Извършените действия са изключително брутални и жестоки

Главният прокурор Сотир Цацаров: За кратък период от време бяха извършени множество действия по разследването

За кратък период от време бяха извършени множество действия по разследването, каза сега Сотир Цацаров – главен прокурор на България. Той благодари на прокурорите от града ни и съдиите от Окръжен съд – Русе, на експертите от МВР, на служителите на ОД на МВР – Русе, на колегите от МВР – ФРГ за пълното съдействие и работа в реално време за залавяне на лицето. Събрани са множество доказателства за кратък период от време при пълна мобилизация на МВР и прокуратурата, която към настоящия момент водят до извода за виновност на лицето. Повдигнати са му задочно обвинения в две престъпления в присъствието на служебен адвокат. Първото от тях е за съвкупление с лице от женски пол, като я принудил за това със сила и я привел в безпомощно състояние, като изнасилването е особено тежък случай. Предвиденото от закона наказание е „Лишаване от свобода“ за срок от 10 до 20 години. Повдигнато е и обвинение за извършено умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Наказателният кодекс предвижда за извършителите на престъплението наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

С оглед на факта, че лицето е напуснало страната на 7 октомври 2018 година в 14.02 часа през ГКПП „Дунав мост“ и установеното впоследствие негово местонахождение, са задействани всички механизми на международната правна помощ. Окръжна прокуратура – Русе издаде незабавно европейска заповед за задържане, както и европейска заповед за разследване предвид вещите у лицето, открити при задържането му във ФРГ.

Предстои изпълнение на европейската заповед за задържане пред съд във ФРГ, след което, при всички случаи, привеждане на лицето тук, повдигане и предявяване на обвинение, като междувременно се извършват всички необходими действия по разследването.

В хода на извършените, извършващите се и предстоящите действия по разследването не се изключва каквато и да е версия.
Вчера са извършени пред съдия множество разпити на свидетели, на колеги на починалата, включително продуцент на предаване и всички нейни колеги с отношение към професионалната и дейност.
На този етап не може да се твърди, че убийството е свързано с професионалната и дейност, добави главният прокурор.

Мотив за престъплението е спонтанно забелязване на жертвата, нападение, нанасяне на удар, в резултат на който са счупени костите в областта на носа. Извършено е сексуално посегателство и други действия, които бяха наречени извратени. Лицето е тренирало бокс, посочи главният прокурор. Засега няма окончателно потвърждение дали в предходните часове лицето е употребило голямо количество алкохол.

Налице е пълно съответствие между ДНК – профила на извършителя, намерен върху жертвите и вещи. Част от тях са открити в дома му – бельо, панталон и др.

В заключение г-н Цацаров отправи искрена благодарност към министъра на вътрешните работи за проявения изключителен професионализъм.

сн. Архив

Сподели: