съдебна палата русе

Година и 11 месеца лишаване от свобода и за обвиняемата за наркооранжерията в с. Щръклево

Окръжен съд – Русе одобри и споразумението, постигнато от държавното обвинение и обвиняемата С. М., с което й се определя наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 11 месеца за отглежданите от нея растения от рода на конопа в оранжерия в с. Щръклево.

След одобреното в сряда споразумение за другия обвиняем по делото (Б. Г.), и С. М. се призна пред съда за виновна по повдигнатите й две обвинения. Първото е за това, че на 29.09.2020г. в с.Щръклево,  в съучастие с Б. Г. без надлежно разрешително произвела  и държала с цел разпространение високорискови наркотични вещества – марихуана с нетно тегло 25 грама на обща стойност 150лв. Второто – за това, че за периода от м.юни 2020г. до  29.09.2020г. в с. Щръклево в съучастие с Б. Г. засяла и отглеждала 38 растения от рода на конопа, а именно  – марихуана с нетно тегло 6,235кг. на стойност 37 410 лева, в нарушение на установените правила в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите.

Наказанията, които неосъжданата С. М. прие да изтърпи и за двете деяния, са същите както и Б. Г. – лишаване от свобода за срок от 1 година и 11 месеца при първоначален общ режим. Приспаднато е времето, през което жената е била задържана под стража от 29.09.2020 г. На нея също не е наложено по-лекото наказание глоба. Отнети са в полза на държавата наркотиците, записващо DVR устройство, мобилен телефон, уред за сушене на плодове, уред за пакетиране, две пръскачки, 4 камери за наблюдение, маска за пръскачка и препарати за растително стимулиране.

Споразумението има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.

Сподели: