Годишнина от рождението на Саша Попов

Годишнина от рождението на Саша Попов

Да си спомним за забележителния музикант, цигулар, диригент и основател на българското симфонично изкуство, една от най-значимите фигури в българската музикална история Саша Попов. Роден на 12 юли 1899 г. в семейството на музиканти в Русе, той започва да свири на цигулка на четиригодишна възраст с пръв учител баща му, впоследствие учи при Петко Наумов.

През 1908 г. заминава за Виена като стипендиант. Там доразвива свиренето си на цигулка, учи при професор Карл Пирл и цигулковия педагог Отокар Шевчик. Приет е за студент във Виенската консерватория едва 14-годишен. След завършването ѝ се отдава на концертна дейност. Саша Попов е сред първите български музиканти със световна известност. В продължение на повече от 2 десетилетия изнася концерти в големите музикални центрове на Европа. Признат е за един от петимата първи цигулари в света.

След завръщането си в България става преподавател в Музикалната академия. През 1932 г. е назначен за диригент на Софийската опера. През 1936 г., на основата на Академичния симфоничен оркестър, създава „Царски симфоничен оркестър“ (предшественик на днешната Софийска филхармония) и с него осъществява множество концерти в България и чужбина. През 1945 г. основава нов симфоничен оркестър във Варна. Продължава да ръководи „Царския симфоничен оркестър“ (преименуван на Софийска държавна филхармония 1949 г.) до 11 февруари 1956 г. След освобождаването от поста му Попов основава оркестъра „Колегиум за камерна музика“. По-късно заминава в чужбина, където последователно работи в Израел, Египет и САЩ.
Саша Попов е баща на оперната певица Валери Попова и дядо на Александрина Пендачанска. Той умира в Лос Анджелис на 12 август 1976 г. През 1999 г. прахът му е пренесен в България и положен в Централните софийски гробища.

Сподели:

Още новини от деня