Десислава Атанасова: Консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност не се постигна затова няма да има общо становище, което да е изразено публично

Голямата задача на 47-ото НС е да върне страната в нормалния й ритъм; ГЕРБ-СДС ще са конструктивна опозиция, декларира Десислава Атанасова

През последните шест месеца България загуби прекалено много политическо време; голямата задача на 47-ото Народно събрание /НС/ е да върне страната в нейния ритъм на нормално развитие и да възстанови диалога между институциите. Длъжни сме да надскочим егото си, теснопартийните интереси, за да облекчим българските граждани в настоящата криза. Това обяви в декларация от името на ПГ „ГЕРБ-СДС“ съппредседателят и и народен представител от 19-и МИР – Русе Десислава Атанасова. И подчерта, че това е единственият път за връщане на доверието в парламента, в партиите.

Откриването на 47-ото НС съвпада с датата на учредяване на ГЕРБ преди 20 години, отбеляза тя.
Приоритетите на ГЕРБ-СДС в настоящия парламент са свързани с инвестициите, ускорен растеж, подпомагане на бизнеса. Ще настояваме всяка стотинка държавен дълг да бъде обоснована и изразходвана разумно, ще се противопоставим на това доходите на гражданите да бъдат повишавани чрез теглене на заеми, подчерта Атанасова. Затова и първият проект на решение на ПГ „ГЕРБ-СДС“ ще е налагане на мораториум върху тегленето на нов държавен дълг до съставяне на ново, редовно правителство.

Пожелаваме успех на партиите, които преговарят за кабинет, и ги призоваваме да не пропускат възможността да търсят съгласие с опозицията по важните за обществото въпроси, обърна се към депутатите тя. И пожела поне през следващите няколко месеца да не бъде хабена енергия в нападки, обиди и реваншизъм. Ако има редовно правителство, то ще получи необходимия от нас толеранс, може да разчита на нашата експертиза и опит при обсъждането на бюджета за следващата година, увери представителят на ГЕРБ-СДС. Според коалицията, обсъждането на парите на държавата за 2022 г. трябва да започне още тази година.

Надяваме се, че грешките в последните два парламента няма да се повторят и в този, и ще подходим отговорно; съзнаваме необходимостта от създаване на редовно правителство и работещ парламент, се заявява още в декларацията. От ГЕРБ-СДС уверяват, че още от днес може да се разчита на разумно и коректно отношение от тяхна страна като опозиция на „очертаващото се ляволиберално мнозинство“.

Не възприемаме ролята си на опозиция като политически инструмент за нагнетяване на напрежението в обществото, увери Атанасова. По думите й, предизвикателствата са големи. От коалицията в същото време изразяват готовност за конструктивни разговори и заявяват подкрепа за всяко предложение, което отстоява българския национален интерес. Същевременно, напомниха от ГЕРБ-СДС, тази година три пъти са участвали в избори и са спечелили доверието на повече от 20 на сто от избирателите. Носим отговорност пред нашите почти 600 хил. избиратели и няма да допуснем това да става на цената на българския национален интерес, в разрез със закона и злоупотреба с думи като почтеност и нулева корупция, изтъкна тя. В тежки и сложни времена като днешните, ролята на опозицията би трябвало да бъде на разумен коректив, който да участва активно при вземането на решения, добави Атанасова.

Тя отбеляза също, че през тази година два последователни парламента са се провалили в опита си да излъчат редовно управление на страната, и този провал е наказан от избирателите с ниска избирателна активност. Тези два факта трябва да бъдат отчетен, заради ниската избирателна активност новият парламент не разполага с достатъчно време за авантюри и скандали, смятат от ГЕРБ-СДС. Трябва да си дадем сметка, че конфигурацията в настоящия е много повече плод на необходимост, отколкото легитимен избор на гражданите, подчерта Десислава Атанасова.

Сподели: