Горичката на Сороптимист Интернешънъл Клуб Русе

Горичката на Сороптимист Интернешънъл Клуб Русе

В навечерието на Коледа, дамите от Клуб Сороптимист Интернешънъл – Русе сбъднаха една своя мечта и засадиха своята горичка. Седем дървета започват живота си пред блок Вида на улица Плиска!

Със съдействието на Община Русе и звеното Паркстрой, дамите от Сороптимист, техни близки и приятели се събраха и поставиха началото на една своя инициатива, която зрее в плановете на клуба отдавна. Броят на дърветата е символичен – седем години навърши клубът през 2020 г. А инициативата е посветена на 100-годишнината от създаването на международната организация Сороптимист Интернешънъл, която ще бъде чествана по цял свят през 2021 година. Такива гори ще се появяват  във всички кътчета на нашата планета през тази и следващата година.

Организацията Сороптимист Интернешънъл започва съществуването си в САЩ през 1921г. и е пренесена в Европа от френската лекарка д-р Сюзан Ноел през 1924 г. Днес в света има 5 Федерации, като русенския клуб членува в най-голямата – Европа, заедно с още 1150 клуба. В Съюз България  има 8 клуба – 4 в столицата и по един в Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Името Сороптимист произлиза от съчетанието на две латински думи “soror”(сестра) и „optima”(най-добрата). Основните направления, по които работят повече от 72 000 жени в 121 страни са свързани с образование, икономическо овластяване на жените, борба срещу насилието над жени, здраве и продоволствена сигурност и устойчивост.

Сподели: