В споделен празник на духа се превърна заключителният концерт на МФ „Мартенски музикални дни“

Одобрени са програмата и бюджетът на МФ „Мартенски музикални дни“ през 2022 година

Общинските съветници в Русе утвърдиха сега програмен и финансов план за 61. издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, който, ако обстоятелствата позволяват, ще се проведе от 11 до 27 март 2022 г.

Структурата на фестивалната програма е балансирана от 7 оркестрови програми, 10 ансамблови концерта и 1 оперен спектакъл, като предлага селекция на артисти и състави от 7 страни на Европа и света.

В художествено отношение програмата е в голяма степен доминирана от актуалните за музиката тенденции през 2022, когато ще бъдат чествани широко такива именити композитори на 19-то и 20-то столетие като Равел, Дебюси, Скрябин, Онегер, Л. Николов и др. Във фокуса на вниманието като истински фестивални находки попадат и малко известни творби като Концерта за цигулка и пиано от Моцарт, рядко изпълняваните оркестрови произведения като Втора симфония от Скрябин или Цигулковия концерт на Корнголд. Особено привлекателни за публиката са и тематизираните ансамблови програми с музика от Брамс, Шуберт, Дебюси, Пуленк и Рахманинов, както и пъстрата и атрактивна за публиката жанрова програма на Литовския оркестър с музика от Сарасате, Сен-Санс и Дворжак със солист и диригент виртуозният руски цигулар Сергей Крилов.

Артистичната цялост на фестивалната програма изграждат и десетките елитни български и чужди изпълнители, които са чест за всеки голям международен музикален форум. За част от тях участието във фестивала ще е и първа среща с българската фестивална публика.

От години насам дебютните концерти са важен и ключов елемент от програмата на фестивала. Така 2022 година ще ни предостави редкия шанс за първа среща с имена от класата на Симон Трпчески, Вахан Мардиросян, Хосе Кура, младия и особено нашумял напоследък с екстравагантните си кросовър-програми немски струнен квартет Вижън, както и забележителните със своята международна кариера инструменталисти Сергей Догадин и Павел Гомзяков. Сред елитните участници във фестивала е и един от най-добрите струнни квартети в света, Квартет „Модиляни“.  

Срещите с големите оркестрови формации винаги са били във фокуса на зрителския интерес и 61-то издание на фестивала предлага особено атрактивни идеи в това отношение. Сред тях са такива международно известни оркестрови формации като Литовския камерен оркестър, Румънския национален оркестър под диригентството на световноизвестния румънски диригент Кристиан Мандял, Софийската филхармония, Камерният оркестър „Софийски солисти“ и Русенският фестивален оркестър – един уникален за България проект, който всяка година събира в Русе десетки първокласни български инструменталисти от цял свят, част от които възпитаници на НУИ „Проф. В. Стоянов“ в Русе.

Специално място във фестивалния афиш заемат и най-успешните на националната и международна сцена български музиканти, представители на различни генерации, сред които Светлин Русев, Пламена Мангова, Минчо Минчев, Емил Табаков, Пламен Джуров, Людмил Ангелов, Драгомир Йосифов, Диан Чобанов, Росен Идеалов, както и отличните български ансамбли „Фрош“ и „Flautissimo“ – последният също дебютант на фестивалната сцена в Русе.

Бюджетът за 61-то издание на фестивала е разработен на базата на договорените с участниците в програмата финансови условия, както и на основание на очакваното външно финансиране от страна на нашите партньори, сред които Министерството на културата и редица местни и национални дарители и спонсори.

Общата рамка на предложения бюджет по приходите и разходите за 2022 е 250 000 лв. Средствата по приходната част на бюджета предвиждат размер на общинската субсидия от        140 000 лв., и размер на финансирането от други източници от 110 000 лв., което оформя дял от 44 % от приходната част на бюджета. Увеличението на общинската субсидия, както и на очакваните приходи от други източници е минимално и се дължи преди всичко на задълбочаване на финансовата криза, в която сме принудени да работим от доста време насам.

Разходната част на бюджета е развита в рамките на планираните средства по приходната му част и достига сумата от 250 000 лв., като включва присъщите за провеждането на фестивала разходи за възнаграждения на артистите и съставите и хотелско настаняване – общо в размер от 212 470 лв. и организационно-технически разходи, в т.ч. разходи за промотиране и реклама на фестивала, самолетни билети, техническо обслужване, разходи за авторски права, осигуровки и др. – общо в размер от 37 530 лв.

В заключение следва да обобщим, че имайки предвид високото артистично качество и жанрово разнообразие на предложената фестивална програма, бюджетът е разработен крайно балансирано, при реалистично планирана приходна част и икономично развита разходна част.

В случай, че епидемиологичната и икономическа ситуация в страната се влоши в началото на следващата година, ще се редуцира програмата на фестивала, както и разчетите по нейното финансово осигуряване.

сн. Архив

Сподели: