мартенски музикални дни 2017 закриване

Готова е програмата на 59-ия Международен фестивал „Мартенски музикални дни” през 2019 г.

Време за прочитане: 3 мин.

Общински съвет – Русе ще утвърди през декември програмен и финансов план за 59-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”, който ще се проведе от 15 до 31 март в Русе.

Проектът за 59-тото издание на фестивала през 2019 има амбицията да предложи над 35 събития и музикални проекти, разположени в широкия диапазон между старата и нова европейска класика, като превърне за пореден път двуседмичния музикален маратон в територия на високия артистичен стандрат, в място за вълнуващи сценични партньорства и срещи с елитни международни артисти от над 15 страни на Европа и света.

Видно от проекта за програма сред селектираните за участие състави и изпълнители са такива първокласни имена от международната музикална сцена като Елена Башкирова, Михаел Баренбойм, Пабло Ферандес, Жерар Косе, Лукаш Генюшас, Йоръм Сон, световноизвестните квартети „Signum”, „Шуман“ и „Модиляни“, реномираното френско клавирно трио „Вандерер“, знаменитите майстори на италианската ренесансова музика от ансамбъл „Росиньол”, известният на международната сцена ансамбъл за съвременна музика „Crush”, както и уникалният британски вокален ансамбъл „The Queen’s Six”.

Фестивалът в Русе ще предложи още ексклузивни срещи с именити български артисти и състави, посланици на българската култура по света, сред които Софийската филхармония, Русенската опера, квартетите „Фрош“ и „Quarto“, инструменталният ансамбъл „Музика Нова“, Фестивалният оркестър и артистите Минчо Минчев, Светлин Русев, Евгени Божанов, клавирното дуо Генова – Димитров, Красимир Щерев, Георги Василев, Людмил Ангелов, Йордан Камджалов.

От своя страна серията от световни и български премиери на нова музика обещава да превърне русенската фестивална сцена в истинска творческа лаборатория, която ще предостави на многохилядната фестивална публика изключителната привилегия да присъства на раждането на редица нови музикални творби на български компoзитори от различни поколения, сред които акад. Васил Казанджиев, Емил Табаков, Божидар Спасов, Драгомир Йосифов, Петър Керкелов и др. Със специална програма ще бъде отбелязана и 120-годишнината от рождението на патриарха на българската музика Панчо Владигеров.
Своето поредно 28-мо издание ще има Международната музикална академия «Проф. Саша Попов» за усъвършенстване на млади музиканти с 6 майсторски класа по пиано, цигулка, китара, акордеон, ансамбли и оперно пеене, ръководени от светвноизвестните български и чуждестранни артисти и педагози.

Програмата с премиери включва:
• „Дон Карлос“ – опера от Дж. Верди
• В. Казанджиев – Струнен квартет №8 (световна премиера)
• Е. Табаков – Симфония №10 (световна премиера)
• Програмата на ансамбъл „Краш“ (2 световни премиери)

Подготвя се и поредното издание на Фестивалния оркестър, един уникален за България проект, без аналог в България, продукт на творческото партньорство с Националното училище по изкуствата «Проф. В. Стоянов», който ще събере в Русе талантливи музиканти от цял свят в две фестивални програми под диригентството на Емил Табаков.

Финансовият план за 59-то издание на фестивала е разработен на базата на договорените с участниците в програмата финансови условия, както и на основание на очакваното външно финансиране от страна на нашите партньори и съмишленици от България и чужбина, сред които Министерството на културата, Посолството на Франция в България, Френски институт – София, Италианският културен институт, Гьоте институт – Германия и редица местни и национални дарители и спонсори, в т.ч. генералният спонсор на фестивала от 15 години насам – ОББ АД.

Общата рамка на предложения бюджет за 2019 е 350 000 лв. Приходната част на бюджета предвижда размер на общинската субсидия от 170 000 лв. и очаквани други приходи (от билети, спонсори, проекти и дарения) в размер на 180 000 лв. При изключително разумно и предпазливо планиране на средствата от други източници, техният дял достига 51% при дял на общинското финансиране от 49% – тенденция, която се налага устойчиво през годините, говори за наличието на траен инвестиционен интерес към програмата на фестивала и доказва както неговата значимост като едно от най-реномираните събития в музикалния живот на страната, така и безспорния му принос за социалния, културен и икономически напредък на местната общност.
Разходната част на бюджета е икономично развита в рамките на планираните средства по приходната му част.
В заключение следва да обобщим, че имайки предвид високото артистично качество на фестивалната програма, предложеният бюджет е разработен балансирано, при реалистично планирана приходна част и разумно развита разходна част.

Сподели:

Още новини от деня