Група „Грамофон“ с юбилеен концерт в зала „Филхармония“

Група „Грамофон“ с юбилеен концерт в зала „Филхармония“

На 28 март – вторник, от 19 часа в Зала „Филхармония“ Група „Грамофон“ ще  представи на своите почитатели    един вдъхновяващ музикален спектакъл като част от поредицата концерти, отбелязващи 20 годишния им творчески  юбилей.  Всъщност групата е навършила 20 години през 2020 година, когато са проведени и първите концерти, но поради настъпилата пандемия останалите са отложени.

Преди да дойдат в Русе „Грамофон“ са гостували в много градове като Тутракан, в Културния център в Стара Загора, предстоят такива в Орешак, в Разград, в Сливен, в Казанлък на „Чудомировите празници“  и пр.

Любителите на руската музика ще имат възможността да чуят „песни от различни филми,  популярни  руско-цигански романси, както и съвременна естрада.

Група Грамофон  се сформира съвсем случайно през 2000 година, разказва един от триото – Георги Гарчов. „По това време руска музика не се слушаше, приятелите ни бяха разделени на различни партии. Всички писатели, художници и творци се бяха пръснали. Тогава една приятелка ни предложи да направим вечер на Висоцки. И така започна всичко“. И допълни, че всички са знаели по няколко песни, с които са направили първата си изява. „Събрахме всички приятели, но много интересно беше, че всички бяха седнали по групи. До края на вечерта това се беше променило, всички бяха заедно. Стана много хубав концерт – освен  песни на Висоцки, пяхме и всички песни, които знаем“,  спомня си още изпълнителят.

За създаването на групата  Георги Гарчов,  Петър Янкулов и Христо Софев са  били подтикнати от приятелите си, които искали да има още руски вечери. Интересно е и избирането на име на групата. „След това тръгнахме да правим концерти по младежките домове в страната решихме, че не е подходящо да ни наричат Ицо, Петьо и Жоро, а е добре да измислим име на групата. То трябваше да е кратко и на различни езици да се знае какво е – минахме през много имена, но накрая решихме, че почти всички песни ги знаем от грамофонни плочи  и така се кръстихме „Грамофон“, посочи още той.

„Има красива музика, която нито времето, нито войната може да изтрие. Няма да изпеем нито една военна песен”, каза още той. 

В концерта ще участват и младите русенски таланти от  вокална студия „Приста“, която ще представи не само няколко самостоятелни песни,  но и ще пее заедно с група „Грамофон“.

„Очакваме на 28 март да стане един хубав концерт, изпълнен с много емоции и изненади!“ – надяват  се грамофонци.

Сподели: