Гюргевската гранична полиция разби организирана престъпна група за трафик на мигранти от България през Румъния и Унгария

Гюргевската гранична полиция разби организирана престъпна група за трафик на мигранти от България през Румъния и Унгария

Време за прочитане: < 1 мин.

Гюргевската гранична полиция разби организирана престъпна група за трафик на мигранти от България през Румъния и Унгария. Това стана с подкрепата на териториалното бюро на Дирекцията за разследване на организирана престъпност в Гюргево под надзора на прокуратурата.

Първите данни за незаконна дейност на групата са от 2017 година, когато започва следене действията на лицата, обвинени понастоящем в престъпления. Служителите на дирекцията и гранични полицаи наблюдават и проследяват множество лица от България, които са извършвали набиране, транспорт и подпомагане на нелегални мигранти на територията на България, Румъния и Унгария. Целта е била превеждането им през границите, за да достигнат държави от Западна Европа срещу заплащане. Използвани са граничните пунктове в Гюргево и Калафат, както и превозни средства, превозващи електрическо оборудване или ПВЦ дограма със специално оборудвани тайници за укриване на хора. Лицата са напускали страната най – често през ГКПП Nădlac II.

Българските граждани са действали и на територията на Окръг Тимиш,където са набирали чуждестранни граждани, влезли в Румъния с работни визи или като бежанци, търсещи убежище.

За документиране на нелегалната дейност са извършени множество оперативни снимки на български граждани, ползващи транспортни средства, в които са превозвани мигрантите.

Така например на 7 октомври на ГКПП Нъдлак 2 е задържан 52 – годишният български гражданин М. Р. Той управлява микробус, транспортиращ ел. уреди за Франция. Във вътрешността му са открити 4 сирийски граждани на възраст от 20 до 42 години.

Понастоящем са задържани със заповед за 30 – дневен арест трима български граждани, като са им повдигнати обвинения.

Сподели:

Още новини от деня