Дагестанецът в „Юнак – Локомотив“ Батаев: Българите искат от мен само да съм в оптимална форма през 2019

Състезателят по свободна борба на „Юнак-Локомотив“ /Русе/  Ахмед Батаев стана шампион на България /категория до 97 килограма/. Ето какво казва дагестанецът в интервю за журналиста Арсен Магомедов /със съкращения/. Батаев е възпитаник на легендарната дагестанска школа на братя Ирбайханови.  

– Стана шампион на зимния шампионат. Разкажи нещо повече.

– Засега нямам право да се боря за България. Ще получа разрешение за следващия сезон. Иначе в страната се провеждат годишно по две национални първенства. Проблемът е, че още имам лиценз за руски борец. Надявам се всичко да се нареди.

– Как се озова в България?

– За тази страна по-рано замина борецът от Хасавюрт Ахмед Магамаев /бележка – също състезател на „Юнак-Локомотив“/. От него разбрах, че има липса на добър борец в моята категория. Така ми предложиха да се състезавам за българския национален отбор.

– Защо другите руски легионери в България – Ахмед Магамаев и Али-Паша Умарпашаев, не взеха участие в последното първенство?

– Контузени са, но амбициите им са да участват на световния шамипонат. Възможно е в средата на юли да се борят на рейтинговия турнир „Яшар Догу“ в Истанбул.

– Един друг хасавюртец – Рамазан Рамазанов, стана шампион на България в предишното първенство. Само преди дни обаче участва като борец от Русия на турнир в Италия. Как да си обясним този факт?

– В първенството на България могат да участват и борци от други националности.

– Какви са плановете ти до края на годината?

– Българите ми дадоха възможност да тренирам, където си искам – или в Хасавюрт, или в България. Ще мога да избирам и сам в какви турнири да участвам. От мене се иска само да едно – да вляза в следващия сезон в оптимална спортна форма.

Сподели:

Още новини от деня