ДАЗД поиска въвеждането на регулация при ползването на електрически тротинетки

ДАЗД поиска въвеждането на регулация при ползването на електрически тротинетки

Държавната агенция за закрила на детето се обърна с официално писмо до Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и към Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с молба за становище относно наличието на регламент за използване на електрически тротинетки/скутери у нас.

Електрическите тротинетки/скутери все повече набират популярност и се ползват не само за забавление, но и за предвижване до работа, училище, университет. Използването им за ежедневния маршрут из града решава много проблеми на градското придвижване и дава независимост от нередовния или некомфортен градски транспорт. Този тип превозни средства са не само забавни и  лесни за управление, но са екологични и имат нулеви вредни емисии.

Набирайки популярност като модерно и предпочитано превозно средство, те стават и все по-сериозно предизвикателство за пътната безопасност. Малките им размери, тегло и компактност ги правят удобни за всеки. Освен това могат да се използват от малки и големи, независимо от възрастта – тийнейджъри, възрастни, работещи, спортисти, мъже, жени и пр.

Повод за притеснение, от страна на ДАЗД са зачестилите инциденти на пътя. Пример за това е скорошен случай с дете, управляващо електрическа тротинетка, което предизвика произшествие на кръстовище във Варна. Преди броени дни при катастрофа, отново с такова електрическо средство, загина британската влогърка Емили Хартридж, въпреки  че в Англия е  разрешено с него да се предвижва само в паркове и то при определен режим. Само месец преди това, през юни, след злополука с електрически скутер, мъж загина и в Париж, в резултат на което рязко зачестяват случаите с ранени и пострадали хора, а кметът на френската столица поиска скоростта на движение на електрическите скутери да бъде ограничена.

Ясни правила и отделна регулация за електрическите тротинетки и скутери у нас няма. В същото време интересът към тях е много голям. Държавната агенция за закрила на детето, подкрепя каузата за подобряване на пътната безопасност, сигурността и живота  на децата и семействата на пътя. Тя заявява готовност за съдействие и помощ при разработване на регламент за ползването на тези интересни, но и опасни превозни средства.

За да намалим броя на инцидентите с електрически тротинетки и скутери, ДАЗД призовава всички, които управляват такива, да използват предпазни каски, наколенки и налакътници, както и да се движат по подходящи за това терени със съобразената за това скорост.

Сподели:

Още новини от деня