Дамски клуб “Калиопа” получи специална покана от Русенската опера за откриването на Международния фестивал "Мартенски музикални дни"

Дамски клуб “Калиопа” получи специална покана от Русенската опера за откриването на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“

Снощи в Зала Галерия на фондация „Д-р инж. Иван Иванов“ на трогателна сбирка, Дамски клуб “Калиопа” получи специална покана от Русенската опера за откриването на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“!

На 16 март, четвъртък, от 19 часа, в Голямата зала на Доходното здание, с концертно изпълнение на балета “Калиопа” от Емил Табаков ще бъде поставено началото на световния музикален форум!

Създаден на 2 декември, 2018 година, по идея на Пенка Петкова, и с подкрепата на трима мъже – д-р инж. Иван Иванов, доц. Живодар Душков и Капитан Керчо Абрашев, Дамският клуб “Калиопа” и до ден днешен има пълнокръвен и изключително интересен живот!

Муза на епоса, красноречието и науката в гръцката митология, хубавата Калиопа, според градската русенска легенда е съпруга на пруския консул Морис Калиш, а в Катерина (както всъщност е истинското й име), е влюбен управителя на Дунавския вилает Мидхат паша.

Именно тази история е вдъхновила Александър Малчев, да напише либретото за балета “Калиопа” и да предложи на приятеля си маестро Емил Табаков да сътвори музиката на спектакъла.

Това се случва в последните години на Пандемията, която остави време и пространство, дългогодишната идея на господин Малчев да се облече в музиката на неговия другар от младите години, през които и двамата творят на русенска сцена.

Дамите от клуб “Калиопа” очакват с нетърпение голямото музикално събитие и са изключително благодарни на Русенска опера за топлата покана и вниманието!

Вие също не пропускайте световната премиера на балета “Калиопа” от Емил Табаков, в неговото концертно изпълнение!

Сподели: