Дамско трио в Русенската художествена галерия

Дамско трио в Русенската художествена галерия

На 7 декември от 18.00 часа в Художествената галерия Русе на ул. “Борисова” №39 ще бъде открита трансгранична арт изложба “Мостове на приятелството”, която обединява творци от двете страни на река Дунав. В изложбата ще участват: от българска страна – амбициозните млади русенски художници – Елица Калоянова и Мирела Венциславова, а от румънска – утвърдената и международно призната графичка Ина Стана Ребиган. Идеята, която свърза, това разнолико, но триединно дамско трио е, че няма нищо по-обединяващо между хората и народите от мостовете на изкуството, свързващи бреговете на красотата и въображението. Всяка една от художничките е изминала своя различен път до общата им изложба.

Само преди малко повече от месец Елица Калоянова ни зарадва със своята Първа самостоятелна изложба в Букурещ. За тази културна проява тя представи около 30 от своите графики от Русе, България и Румъния. Втората русенска художничка – Мирела Венциславова, макар само на 21 години, е вече със самочувствието на творец, имащ зад гърба си две самостоятелни изложби. Втората и изложба “Погалени вълшебства” бе през септември 2018 г. в гр. Ямбол по покана на Общинско предприятие “Туризъм и култура” и предизвика неподправен интерес сред ямболската общественост. Румънското участие в “Мостовете на приятелството” е повече от знаково. След три самостоятелни изложби в Румъния, творбите на Ина Стана Ребиган “прекрачват” границите на нашата северна съседка и могат да се видят в частни колекци в Испания и Белгия. На 25 юли 2018 г. русенските почитатели на изобразителното изкуство за първи път се срешнаха с творчеството на Ина Ребиган, която представя свои картини в Художествена галерия – Русе в съвместна изложба с румънския художник Михай Шербанеску.

Арт събитието “Мостове на приятелството” се провежда с любезното съдействие на Художествена галерия Русе и е поредната съвместна проява на Съюза на свободните писатели, клон Русе, чийто член е Елица Калоянова и Сдружение “Дунавско сияние”

Елица Калоянова

Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе с профил изобразително изкуство. Защитава магистърска степен в Русенски Университет „Ангел Кънчев“ , специалност Промишлен дизайн през 2002 г. Веднага след това започва работа в сферата на архитектурните визуализации.

През 2001 г. след участие в онлайн литературен конкурс е открита от Емил Георгиев, ръководител на литературен клуб към Младежки Дом – Русе. След творчески сбирки с други млади поети, през 2003 г. издава първата си книга „По ръба на небето“ със стихове хайку и импресии. Сама подготвя илюстрациите и прави предпечатната подготовка.

Член е на Съюз на свободните писатели, клон Русе. Участва в алманахa „Още са живи крилатите хора“ и сборникa „Молитва“ (2018 г.), където освен с 2 стихотворения представя 2 графики. Разработва предпечатът на корицата и участва в представянето на сборника в Гюргево на 15 юни за отбелязване на творчеството на Михай Еминеску.

Първа Самостоятелна Изложба в Букурещ /Румъния/ 22 октомври 2018 г

Мирела Венциславова

Възпитаничка на Националното Училище по Изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе.
Завършва през 2016 г. със специалност „Графика“.
Участвала е в конкурс в гр. Перник, като печели сребърен медал и грамота.
Участвала е във фестивал „Светът е за всички“, организиран от Сдружение „Смело сърце“ с финансовата подкрепа на Община Русе.
Илюстратор на Литературен Алманах “Още са живи крилатите хора” -2017 г. и Литературен сборник “Молитва” – 2018 г.
Първа самостоятелна изложба – “ Сътворени от тишината” – 2017 г.
Участие в Десетия национален конкурс “Душата на един извор” 2018 г. – номинирана за участие в изложбата на конкурса.
Втора самостоятелна изложба – “Погалени вълшебства ” – 2018 г. /в гр. Ямбол /

Ина Стана Ребиган СТАНА РЕБИГАН

Живее в Гюргево

Завършила е Народно училище по изкуствата в Гюргево, специалност графика.
Нейни графични рисунки са публикувани в местното списание на лицей „Йон Майореску” – Гюргево. Първата ѝ самостоятелна изложба е през 1972 г. в атенеума „Н. Баланеску” – Гюргево.
През 1973 год. прави втората си изложба в Дома на културата в Гюргево, сегашен театър „Тудор Виану”.
През 1974 г. е третата ѝ самостоятелна изложба в град Питещ.
През 2004 г. участва със свои творби в обща изложба в Мадрид, Испания.
През 2005 г. е първата ѝ самостоятелна изложба в чужбина в училището по архитектура във Валадолид, Испания.
От 1 юни 2017 год. е пенсионерка след 20-годишна работа в Испания и желае да възроди дейността си като художник, и то не само като график. Има намерения да опита и в живописта.
На 25 юли 2018 год. за първи път представя свои картини в Художествена галерия – Русе в съвместна изложба с румънския художник Михай Шербанеску.
Нейни картини има в частни колекции в Белгия, Испания, Румъния и България.

Сподели:

Още новини от деня