Даниела Караиванова ще бъде Виолета Валери в "Травиата"

Даниела Караиванова ще бъде Виолета Валери в „Травиата“

Време за прочитане: 2 мин.

Държавна опера – Русе представя утре от 19 часа втората премиера на „Травиата“ от Джузепе Верди по либрето на Франческо Мария Пиаве по романа на Александър Дюма-син.

Диригент –  Димитър Косев

Режисьор – Марко Катена

Сценограф – Марко Катена

Художник на костюмите – Яна Дворецка

Хореограф – Бианка Джованели

Хормайстор – Стелияна Димитрова-Хернани

Концертмайстор – Ефтима Евтимова

Виолета Валери – Даниела Караиванова

Флора Бервоа – Петя Цонева

Анина – Мая Владимирова

Алфред Жермон – Борис Луков

Жорж Жермон – Александър Крунев

Гастон, Виконт дьо Леториер – Александър Баранов

Барон Дюфол – Момчил Миланов

Маркиз д’Обини – Владимир Маринов

Доктор Гренвил – Емил Желев

Жозеф – Димитър Кюркчиев

Майордом – Иван Богоев

Комисионер – Стефан Пенчев

Участват солисти, хор, балет и оркестър на Държавна опера-Русе

Билети се продават на каса Опера: понеделник – петък в интервала 10.30 – 18.30 часа.

тел. 0878 218 687 и 082 82 50 37

Даниела Караиванова е родена Пазарджик в семейството на изявени оперетни и драматични актьори.
Завършила е средното си образование в Музикалната паралелка на СОУ ”Георги Брегов” в Пазарджик със специалност Класическо пеене. Още същата година младата певица е приета в НМА “Проф.Панчо Владигеров”. Даровитото сопрано се дипломира в класа на доц. Мария Белчева.
Даниела Караиванова е участвала в майсторския клас, организиран от Paul Weigold – диригент във Виенската Щатсопера. През сезон 2006-2007 младата оперна артистка е стипендиантка на CEE Musiktheater под патронажа на Щатсопера-Виена.
От 2006 Даниела Караиванова е солист на Държавна опера-Русе.
Певицата участва с успех в продукциите на русенския оперен театър, в множество камерни концерти, в камерни постановки на Камерната сцена на Русенската опера, активен участник е и в образователните инициативи на оперния театър. Със своите забележителни певчески и актьорски качества тя скоро се превръща в любимка на публиката. Неоспоримите ѝ професионални достойнства я отвеждат на сцената на летния фестивал Classic Open Air в Солотурн, Швейцария. През 2008 и 2009 там тя работи в партньорство с оперните артисти, спечелили световно признание Бойко Цветанов, Марио Маланини, Антонио Сирагуза, Ева Мей, Мишел Крайдер и други.
Оперният репертоар на Даниела Караиванова е обширен и включва ролите на Розина („Севилският бръснар”, Паизиело), Деспина („Така правят всички жени”), Сузана („Сватбата на Фигаро”), Памина („Вълшебната флейта”), Церлина („Дон Жуан”), Норина („Дон Паскуале”), Адина („Любовен еликсир“), Жулиета („Капулети и Монтеки”, Белини), Лейла („Ловци на Бисери”), Джилда („Риголето”), Мюзета („Бохеми“), Зорница („Луд гидия“) и други.
Даниела Караиванова притежава очароващ артистичен талант, поради което е предпочитана изпълнителка на централни роли и в много оперетни заглавия сред които са „Царицата на Чардаша”, където се превъплъщава в ролята на Щаси, „Прилепът” (Адела), „Принцесата на цирка” от Калман (Федора), „Българи от старо време“ (Лила) и някои други.

Сподели:

Още новини от деня