ДАНТЕ завърши в Будапеща

ДАНТЕ завърши в Будапеща

Финалната среща по проекта ДАНТЕ събра над 50 експерти и представители на заинтересованите страни от дунавските държави в края на месец май в Будапеща. Домакин на събитието беше Дунавската комисия, а сред официалните гости и говорители бяха г-н Хорст Шиндлер (Секретариат на Дунавската комисия), Луца Фаркас (Главна дирекция „Мобилност“ на Европейската комисия), Ана Леганел (Съвместен секретариат на Транснационална програма „Дунав“).

Сред участниците бяха още изпълнителният директор на БРТПП Елеонора Иванова и Административният мениджър Десислава Пенчева. Българо-румънска палата е част от консорциума по проекта, който обединява 16 основни и 12 асоциирани стратегически партньори от 10 дунавски страни, сред които Дунавската комисия, Министерството на транспорта на Румъния, държавни институции, асоциации на корабоплаватели, пристанищни власти и др. Основната цел на ДАНТЕ е подобряването на административните процедури и процеси, свързани с транспорта по река Дунав.

Г-н Манфред Зайц (Про Данюб Интернешънъл) приветства гостите и изтъкна факта, че елиминирането на бариерите и проблемите пред корабоплаването е постоянна работа. Той изрази задоволството си, че ДАНТЕ е създал платформа между сектора и навигационните власти. „В резултат на проекта се създаде не просто стратегия и план за действие, които да се прилагат в следващите години, но се идентифицираха т.нар. бързи решения – проблеми, които могат да се отстранят още сега“.

Платформата ДАНТЕ ще продължи след приключването на проекта, за да има постоянен и траен инструмент, който да обедини националните органи и заинтересованите страни от индустрията по вътрешните водни пътища в обсъждането и постепенното отстраняване на пречките. Финалното събитие по проекта ДАНТЕ беше предшествано от среща на консорциума и заседание на работните групи към него, в които участваха около 40 представители на почти всички партньори.

Сподели:

Още новини от деня