дарение инструменти умбал канев

Дарение от 16 000 лева бе направено на Отделението по ушно, носно, гърлени болести към УМБАЛ „Канев“

Дарение на стойност 16 хил. лева бе направено на Отделението по ушно, носно, гърлени болести към УМБАЛ „Канев“ АД град Русе. То се състои от инструменти, с които може да се провежда една нова прогресивна съвременна методика на операционна работа.

Тя е свързана с диагностицирането и хирургичното лечение на заболявания на носа и околоносните кухини. Методиката е известна в медицинските среди под наименованието „Функционална Ендоназална синус хирургия“, уточни д-р Боян Лечев, началник Отделението по уши, нос, гърло.

В България тази методика се използва само в три здравни заведение: ВМИ Пловдив, МА София и ВМА София. Методът е изключително щадящ за пациента. Съвременен и въведен в практиката преди около 5-6 години във водещи клиники в света, това е едно ново, следващо стъпало в оперативната интервенция на носа и околоносните кухини.

За да стане по-ясно, д-р Лечев направи паралел между старата и нова методика при оперативната намеса. Старата методика изисква лицев кожен разрез на пациента, след като се достигне до стената на синуса, тя се отстранява механично, следва почистване и опериране на лигавицата на кухината. Така, около носните кухини се лишават от възможността повече да функционират нормално. Възстановяването на пациента изисква поне 7 дни, като се прилагат широкоспектърни антибиотици, необходими да предотвратят евентуална инфекция.

С новата методика, достъпът до около носните кухини става през носа, посредством специални инструменти и ендоскопи. Операцията се наблюдава от опериращия на голям монитор. В този случай се запазва се функцията на лигавицата на носа. Възстановяването на пациента е от порядък на 2 дни. Дарението се състои именно от този вид инструменти.

Целият сет/набор от инструменти за различни възрастови групи струва от порядъка на 32 хил. лева. Организаторите ни увериха, че останалата част от инструментите ще бъде тепърва закупена от УМБАЛ „Канев“ АД. Придобивайки тази иновативна практика, специалистите от Отделението по уши, нос, гърло към УМБАЛ „Канев“, ще могат да помагат на пациенти от Област Русе и целия Северен централен район.

дарение инструменти умбал канев 1

Дарителят г-н Дърг Бринкерхоф, преди пенсионирането си, е работил в САЩ, като се е занимавал с радио и телевизия. Отговарял е за станции в Далас, Маями и Портланд. След пенсионирането си той и неговата съпруга решават да бъдат доброволци към църквата, в която членуват. Вече 16 месеца двамата са в България по този повод. Така са имали възможност да помогнат на болници в градове като Благоевград, Враца, Хасково, Котел, Стара Загора, София, Русе и Варна.

дарение инструменти умбал канев 1

Запознават се преди 6 месеца с д-р Лечев, който без да притежава това прецизно оборудване, е специализирал и има сертификат за приложението на новата методика. Затова решават да закупят част от инструментите и ги дарят на УМБАЛ „Канев“ АД. Времето на престой на тази двойка от църквата изтича, но на тяхно място ще дойде друга двойка, уточни г-н Бринкерхоф. Той спомена още, че ще бъде щастлив новодошлите да се свържат с д-р Лечев, а дарението което ще направят да продължи тяхното дело. Така цикълът от иновативни инструменти за операции в Отделението уши, нос, гърло за момента, според телевизионния експерт от САЩ, ще бъде затворен.

Сподели: