Даровитите деца на Русе бяха наградени от кмета Пенчо Милков

Даровитите деца на Русе бяха наградени от кмета Пенчо Милков

Време за прочитане: 2 мин.
Даровитите деца на Русе бяха наградени от кмета Пенчо Милков

Пенчо Милков: „Това, което правите, трудът, който полагате, са важни не само за вас и  вашите семейства. Важни са за Русе. С всяка минута усилие вие изграждате нашия град. Вие сте Русе, вие сте нашето бъдеще!“

На тържествена церемония днес в зала „Европа“ бяха връчени грамоти на деца с изявени дарби от Община Русе за 2019г. Близо двеста ученици, постигнали призови класирания от конкурси в областта на културата, изкуството, науката и спорта получиха признание за успехите си.

Учениците приеха своите отличия лично от кмета на Русе Пенчо Милков, заместник-кмета по Хуманитарни дейности Енчо Енчев и г-жа Росица Георгиева – началник на РУО – Русе.

„Вие сте изключителни деца“,  каза кметът Пенчо Милков. „ Днес отбелязваме вашите постижения и аз искрено сe гордея с тях. Дали сте най-доброто от себе си, преодолели сте препятствия, представили сте се по най-достойния начин, но сте представили и Русе. И това е достатъчен повод  да се гордеем с вас и да ви обичаме с цялото си сърце, което мотивира мен, нас, хората, които сме призвани да се грижим за града, в който живеем, да го правим с още по-голяма отдаденост. Затова не спирайте да упорствате в насоките, в които сте избрали да се развивате. Наградата, която получавате днес е само едно стъпало към вашите цели.“

„Това, което правите, трудът, който полагате, са важни не само за вас и  вашите семейства. Важни са за Русе. С всяка минута усилие вие изграждате нашия град. Вие сте Русе, вие сте нашето бъдеще! Обичайте своя град, останете в него, реализирайте мечтите си тук“, призова още градоначалникът.

Общо 191 възпитаници от 11 общински и 6 държавни училища са получили допълнително материално стимулиране през 2019 година на стойност 13 930 лв. Средствата са от предвидените в бюджета на Община Русе за подпомагане на деца с изявени дарби. Финансовите стимули са за призови класирания от конкурси – общински и регионални етапи, от национални олимпиади, състезания, държавни първенства по различни видове спорт, ученически игри и др.

С едногодишни стипендии в размер на 135 лв. месечно са отличени общо 10 ученици, от които 1 ученик от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“, 4 ученици от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“, 1 ученик от СУ „Васил Левски“, 2 ученици от Средно училище за европейски езици „Свети Константин-Кирил Философ“, 1 ученик от СУПНЕ „Фридрих Шилер“, 1 ученик от ПЧСОУ „Леонардо Да Винчи“.

Те са завоювали първите места на Националното състезание по математическа лингвистика, Международна олимпиада по информатика, Национална олимпиада по испански език, Национално ученическо състезание по авиомоделизъм, Национален летен турнир по информатика, Национален детски фолклорен конкурс.

Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2019 год. за насърчаване на творческите заложби и потребности чрез еднократно финансово подпомагане или предоставяне на годишна стипендия е приета с Решение Nr. 1189, прието с Протокол Nr. 48 от 18 юли 2019г. на Общински съвет Русе.

На събитието присъстваха директори на училища, преподаватели, треньори, родители и гости.

Сподели:

Още новини от деня