“Да, България!” – Русе осъди заведеното дело от ВМРО - Русе срещу протестиращи граждани

“Да, България!” – Русе осъди заведеното дело от ВМРО – Русе срещу протестиращи граждани

От “Да, България!” – Русе осъждаме остро действията на ръководството на ПП ВМРО – Русе и действията на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, изразяващи се в сезиране на прокуратурата и завеждане на гражданско дело срещу група протестиращи граждани, затова че в знак на законен протест облепят с плакат местния офис на партията. Намираме това за израз на политическа репресия и посегателство срещу демокрацията и гражданите и призоваваме за незабавното ѝ прекратяване.

Поставянето на плакати върху офиса на политически партии, които участват в управлението на страната, е израз на правото на гражданите да заявят несъгласие с това управление и да се разграничат от действията му. Това е и право, признато от Европейския съд по правата на човека, според който подобни действия, когато не са придружени от насилие, са израз на гражданското мнение. Напомняме и че правото на събиране и на изразяване на  политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека.

От управляващите се очаква да се вслушат в гласа на протестиращите, а не да упражняват политическа репресия срещу тях!

Осъждаме и се разграничаваме от думите на местния лидер на ВМРО Александър Даскалов, който нарича действията на протестиращите „хулиганска проява“ изтъква, че партийният офис (общинска собственост, предоставена безвъзмездно за ползване с решение на Общинския съвет) е и паметник на културата. Същият паметник на културата е облепен с лика на Васил Левски и Александър Македонски от ползвателите му. Етично ли е да се използват образите на национални герои за политическа пропаганда, питаме ние! И от чий плакат вредата е по-голяма…

Освен това с действията си председателят на Общинския съвет в Русе въвлече полицията в спор между представителите на управляваща партия и протестиращи граждани. От август до ноември Криминална полиция-Русе привиква граждани, за да им снема обяснения за предполагаемо нанесени материални щети от залепено тиксо върху витрина. Това ли е начинът, по който Криминална полиция разследва всеки граждански сигнал за нанесени сходни щети по частна собственост?

Обръщаме внимание, че обвинените в хулиганство от представителите на ВМРО – Русе, са хора, упражняващи свободни професии – юристи, собственици на бизнеси в града. Върху тези хора е упражнена политическа репресия!

Призоваваме ръководството на ВМРО – Русе да оттегли незабавно жалбата си от прокуратурата и да се откаже от заведеното гражданско дело.

Призоваваме също ръководството, членовете и симпатизантите на ВМРО да се зачетат отново в словото на Апостола на свободата, чийто лик са използвали така удобно на собствената си централа. Защото актуални са думите му: “Днес всеки притеснен и потиснат, всеки, комуто тежат робските синджири на врата и който носи жалостното и срамно име роб, е напънал всичките си сили – и нравствени, и физически – и търси случай да отърси от себе си по какъвто и начин да би било робското тегло, да разкъса робските вериги и да отстрани далеч от себе си името роб. [Всеки] иска да живее свободно и да се наслаждава на божията природа, [всеки] иска да бъде човек.“

Сподели: