жилище цветове бои

Да изберем боя за новото жилище

Изборът на боя за стените в новото жилище не бива да се подценява.

Боята е хубаво да се избере индивидуално за всяка стая.

  • Латексът е често предпочитано решение.

Ако стаята е с висока влажност (кухня или баня), добро решение е латексът. Той е устойчив на замърсявания, влага и петна. Лесно се почиства с вода и дори не губи цвята си.

Латексовата боя се нанася много лесно върху стените. Заради своята консистенция и структура, тя лесно и точно покрива стените и таваните. Обикновено върху добре грундираната повърхност е нужен един слой такава боя, за да се покрие напълно.

За помещения, като дневна, спалня или коридор, често се използва по-евтината емайл боя. Един или два слоя от нея обикновено се полагат на стените в дома, за да се постигне перфектен ефект.

  • Силиконови бои

На пазара се предлагат също силиконови бои, които са с голяма степен на устойчивост. Тяхната цена е по-висока, но има промоции, което дава опция за приемлива цена.

  • Бои на водна основа

Боите на водна основа са предпочитани все още от много хора, защото не са скъпи, бързо изсъхват и са екологични.

  • Акрилни бои

Акрилните бои стават все по-популярни, но са в по-висок ценови клас. Те са изключително устойчиви на външни фактори. Но цената на продукта отново подчертаваме, е висока. но пък основното им предимство е, освен интересния визуален ефект, е способността им да прикрият леките дефекти по стените. Този тип боя обикновено не изисква специално грундиране, но трябва да се следват инструкциите на производителя.

Количество боя или колко боя е необходима за стените на новото жилище?

Стигаме да един много важен момент – количеството боя, което е свързано с финансови разходи. За да се прецени точното количество боя, първо трябва да се изчисли правилно повърхността на стените и таваните, които  ще бъдат боядисвани.

  • Майсторите считат, че разходът на латекс и емайл боя обикновено е от 10 до 15 кв.м. / L. Това означава, че един литър боя може да се използва за боядисване от 10 до 15 кв.м. на стена или таван. Спецификациите на боите често варират в зависимост от производителя и вида им, така че трябва да се отчете прогнозираната средна консумация, обявена от производителя, на опаковката.
  • Също така е нужно да се предвиди, че при неравномерни или грапави повърхности  изразходваното количество боя ще бъде приблизително 10-20% по-голямо.

Не забравяйте, че написаното по-горе се отнася за нанасянето на един слой боя, докато за добро покритие на стените понякога се стига до поне 2-3 слоя грунд боя плюс един или два слоя от избраната боя.

Сподели: