„Да помним, за да не се повтаря”: Отбелязваме Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

„Да помним, за да не се повтаря”: Отбелязваме Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста

Община Русе отбеляза днес, 27 февруари, Международния възпоменателен ден на жертвите на Холокоста с полагане на цветя на паметната плоча, посветена на русенското гражданство, оказало помощ и допринесло за предотвратяване на депортацията на хиляди евреи.             

Заместник-кметът на Община Русе Златомира Стефанова почете с едноминутно мълчание жертвите на геноцида в присъствието на зам.-областния управител Синан Хебибов, председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, председателя и зам.-председателя на местната организация на „Шалом“ Панайот Тотев и Стела Дионисиева, и членове на организацията.

„Не бива да забравяме за този ужасяващ момент в историята на човечеството, защото е смразяващо осъзнаването, че преди близо 80 години цяла етническа група е била превърната в жертва на систематично физическо изтребление“, заяви Златомира Стефанова.

Тя допълни, че борбата с антисемитизма, както и с ежедневния расизъм, никога не бива да спира.

В краткото си слово по време на възпоменателната церемония г-жа Дионисиева отбеляза ролята на българското общество, положило неимоверни усилия да запази живота на еврейската общност. „Майка ми, баба ми и прабаба ми са с еврейско потекло и те ме научиха да приемам хората такива, каквито са, а не по цвета на кожата им, езика, на който говорят, или кой е богът, на който се кланят“, каза зам.-председателят на „Шалом“.

27 януари е обявен през 2006 г. за Международен ден в памет на жертвите от Холокост с резолюция 60/7 на Общото събрание на ООН, като годишнина от освобождаването от Съветската армия на концлагеристите от лагера в Освиенцим (Аушвиц) до Краков в Полша. Резолюцията подчертава необходимостта да се предпазят бъдещите поколения от ужасите на геноцида и престъпленията срещу човечеството и насърчава страните-членки да пазят спомена за трагичните събития от Втората световна война, за да не се повторят никога повече.

В нацистките лагери на смъртта загиват милиони хора, като е унищожено почти цялото еврейско население на Европа. Освен евреи и военнопленници, загиват критици на Хитлер, хуманисти, комунисти, демократи и всякакви политически опоненти на нацистите, както и хора с нетрадиционна сексуална ориентация, роми, славяни, хора с психически и физически увреждания.

#WeRemember

Сподели: