килим

Да почистим килимите в дома

Време за прочитане: 2 мин.

За да поддържате килимите в дома си чисти и за да запазят ефективността си за дълго време, трябва да ги почиствате редовно, следвайки някои препоръки. Запомнете това правило – почистването на един  скъп ръчно изработен килим трябва да бъде оставено на професионални фирми, специализирани в тази сфера.

Останалите килими се почистват перфектно в дома с прахосмукачка и импровизирани средства.

Независимо от материала, метода на производство, височината на косъма и предназначението, не забравяйте, че всички петна и пръски по килимите трябва да се почистват възможно най-бързо, а прахосмукачката трябва да бъде част от редовния ви график за домакинска работа.

Всеки килим се зацапва най-вече от мръсотия, прах и косми от домашни любимци по различен начин, в зависимост от вида и състава си.

Как да почистите вълнен или акрилен килим?

Много хора купуват вълнени килими, защото са издръжливи, устойчиви на износване, не избледняват на слънце и дават усещане на краката за топлина и комфорт. За да увеличите максимално живота на вашия вълнен килим, със сигурност е необходимо да го почиствате редовно. Следните указания се отнасят за вълнени и акрилни продукти.

Почистване с прахосмукачка.

Това е нормален процес и цялата процедура протича нормално. Не се препоръчва често да ползвате прахосмукачката за вълнени и акрилни килими на пълна мощност. По този начин можете да извадите влакна от килима. Включете прахосмукачката със средна мощност, почиствайте веднъж седмично.

Малките килимчета могат да бъдат изтупани на ръка. Или да ги сложите на парапет, като ползвате тупалка.

За мокро почистване използвайте щадящ препарат, разреден в хладка вода. Не търкайте петното, за да избегнете избледняването на текстурата. По-добре е килимът да не се мокри прекалено, защото става по-тежък и изсъхва дълго време.

Как да почистите памучен килим?

В банята често се използват памучни килими, тъй като този материал перфектно абсорбира влагата и бързо изсъхва. Малките памучни килими са лесни за почистване у дома: те могат да бъдат изтръскани и пуснати в пералнята. Просто задайте режим, използвайте прах и студена вода. Опитайте се да не претоварвате пералната машина, така че килимите да се изперат добре. После окачете памучните килими на терасата, за да изсъхнат напълно.

Как да почистите синтетичен килим?

Синтетичните килими са най-популярните продукти в света поради достъпната си цена и лекота на използване. Почистването на полипропиленови, полиестерни или найлонови килими у дома е лесно. Общо правило е да ползвате редовно прахосмукачката си, за да предотвратите натрупването на мръсотия и прах. Почистването на синтетичен килим у дома е много лесно. В допълнение към специалните продукти за почистване от магазина, винаги можете да се отървете от петната с подръчни продукти. Използвайте сода за хляб, за да ликвидирате бързо нежеланите миризми и да придадете на продукта свеж вид. Разрежда се за тази цел вода в съотношение 1 чаша сода към 10 литра вода. За малък килим трябва да приготвите по-малко количество препарат, като същевременно запазите пропорцията. С него третирате или целия килим или определени зони с петна, които не се махат. Содата за хляб може да се използва и суха, като я поръсите върху повърхността на килима, изчакате малко и минете с прахосмукачка.

Сподели:

Още новини от деня