Да си спомним „Пробуждане“ на Антон Дончев

Да си спомним „Пробуждане“ на Антон Дончев

Да си спомним „Пробуждане“ на Антон Дончев

На 20 октомври библиотеката ще посрещне скъп гост. Акад. Антон Дончев идва в Русе, за да се срещне със своите читатели и почитатели на класическия исторически роман. А също така да отбележи заедно с тях своя 90-и рожден ден.

Интересен факт е, че завършилият през 1953 г. юрист не устоява на порива си към перото и писаното слово. Търсенията му са насочени към Средновековието, българската държавност, византийското потисничество и борбите на народа ни срещу него, после към мрачните пет века турско иго и последиците от тях. Младият писател не се страхува да се впусне в дебрите на миналото, създавайки завладяващи саги с майсторство и зрялост. Макар че на широката публика неговите постижения на писателското поприще да се свързват със „Сказание за времето на Самуила” (1961) и най-вече с мащабното „Време разделно“ (1964), трябва да припомним, че още през 1956 г. той търси признание с дебютния си роман „Пробуждане“, който е написан в съавторство с Димитър Мантов. Сагата разказва за смутните и тревожни времена около въстанието на Асен и Петър. Първото издание на книгата е от същата 1956 г. и е достъпно във фонда на библиотеката за всеки любопитен и обичащ историята читател.

Елате в библиотеката на 20 октомври да посрещнем живия класик, хуманист и родолюбец Антон Дончев! Ще имаме възможност да се потопим в неговия ярък и многопластов свят, да се върнем назад във времето и да извървим с автора трънливия и съзидаващ творчески път от първия му написан ред до Вълчан войвода, за когото писателят започва нова книга на 90-я си рожден ден през септември т.г.

Сподели:

Още новини от деня