Двадесет и първата нощ в музея изпълни с деца и възрастни РИМ - Русе и Екомузей с аквариум

Двадесет и първата нощ в музея изпълни с деца и възрастни РИМ – Русе и Екомузей с аквариум

Двадесет и първата нощ в музея изпълни с деца и възрастни РИМ – Русе и Екомузей с аквариум. Не липсваха и много гости от чужбина, които имаха възможност безплатно да влязат и разгледат експозициите. По традиция, интересът на по – малките бе насочен към историята и влизането в образа на римски легионери с помощта на характерното за Римската империя военно облекло. Те обличаха ризници и римски брони, научиха какво е гладиус и опитаха тежестта на истински меч в лапидариума зад Историческия музей. Други предпочетоха да се включат в „Герданът на Калиопа“ – музейна работилница за работа с мъниста, реализирана от етнографите на музея. По – големите избраха да обикалят из зданията с карти в ръце като „Търсачи на съкровища“ в образователната игра. Немалко отделиха време да станат част от работилница за деца под ръководството на музейни педагози, като си изработят мамут от хартия.

Презентации привлякоха вниманието на по – възрастните. Д – р Димитър Чернаков от отдел „Археология“ говори за резултатите от археологическите проучвания на праисторическа селищна могила Бъзовец през 2023 година“. Това стана в зала „Княз Александър I“.

Деян Драгоев от отдел „Археология“ говори за открития римски храм в местността Манастира в село Широково. Русе Филм представя в допълнение Кале Широково – видеопродукция за крепостта край с. Широково с разказите на оператора Пламен Личев и археолога Деян Драгоев.

Десислава Тихолова, отдел „Етнография“ разказа за „Пространства на изкуството от окопите“ – новата изложба в Музей на градското всекидневие.

Евгени Георгиев, уредник, се спря в изложението си на Ивановските скални църкви – композиция, картини, интерпретации.

Директорът на РИМ – Русе проф. Николай Ненов разказа за уникалната каничка от щраусово яйце, съхранявана във фонда, и коментира йерархията и атрибутите на власт.

Ренета Рошкева от Регионален исторически музей – Русе имаше презентация за Дунавската флотилия.

В късните часове публиката се наслади на „Музикални етюди“ – изпълнения на ученици от китарните класове на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” с ръководител Антон Йовчев.

Писателите Явор Цанев и Владислав Атанасов представиха новия брой на списанието Дракус в музея – ужас, мистерии, фентъзи.

Посетителите през нощта видяха „Текстът в криво огледало“ – театрален пърформънс на Деведжиев и куклените приятели.

Не липсваха и нови изложби, като с пирографии „Личности и история“ на Николай Николов.

Евгени Алексиев говори за музейно дарение, направено от инженерите – танкисти, випуск Аспаруховски ‘81, с автор на проучването „Родословно дърво на Левски“ Иван Чолаков.

Паралелно с това в Екомузей с аквариум Красимир Киров от отдел „Природа“ се спря на темата: “Пещера „Орлова чука“ – благоустрояване и приятно място за „развлечение“ – предизвикателства за опазване на убежището и прилепите! Съвременни проблеми – влияния, заплахи, тенденции”. Това стана пред макета на самата пещера.

Венцеслав Петков от отдел „Природа“ на свой ред коментира „Природа в риск“ – интерактивна образователна изложба в подкрепа на Световната конвенция за международна търговия с редки и застрашени видове растения и животни.

По – късно бе прожектирана и филмовата поредица „Добри практики при устойчивото управление на горите“ на WWF – България.

Сподели: