Маргарита Николова

Двайсет и трима са контактните на кмета на Русе, който е с коронавирус

Двайсет и трима души, сред които и областният управител на Русе, са контактните на кмета на крайдунавския град Пенчо Милков, който вчера постъпи в болница с коронавирусна инфекция и с пневмония. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

По думите й всички контактни са под 14-дневна домашна карантина. Нямат симптоми и оплаквания. Николова обясни, че епидемиологичното проучване продължава.

Тя каза още, че сградата на общинската и областната администрации е затворена днес за дезинфекция, а утре ще бъде отворена отново.
„Дадени са инструкции на персонала – да си следят здравословното състояние и при най-малките симптоми да не ходят на работа“, каза Николова.

Николова обясни, че симптомите на кмета Пенчо Милков са от 2 юли тази година. Изразяват се в температура, болки в гърдите, суха кашлица, отпадналост. Има и пневмония. Настанен е в Белодробната болница в Русе.

Управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев обясни, че състоянието на Милков е умерено тежко.

„Има клинична картина на истинска пневмония – кашлица, температура и обща отпадналост, усложнена от наличието на коронавирус. Лечението е по стандарт. При нас са настанени още шестима души с коронавирус. От тях двама са в добро състояние и вероятно ще бъдат изписани“, каза Дачев.

Областният управител на Русе Галин Григоров обясни, че на 2 юли т. г. е имал среща с Пенчо Милков.

„Нямам оплаквания към момента, направил съм си и PCR-тест. Резултатът от него очаквам в ранния следобед днес“, каза Григоров.
Заместник областният управител на Русе Валентин Колев, който от днес е и временно изпълняващ длъжността областен управител, заяви, че са предприети всички мерки, като до края на седмицата няма да се организират прояви в сградата на общинската и областната администрация.

Заместник-кметът по хуманитарните дейности на Русе Енчо Енчев, който временно ще изпълнява длъжността кмет, обясни, че е организирана дезинфекция на всички сгради на общината.
„В момента нашите служители работят онлайн. Сред карантинираните са останалите трима заместник-кметове на Русе и още двама-трима служители, които са били на оперативка. Очаквам този следобед да излязат резултатите от PCR-тестовете им“, каза Енчев.

Той обясни, че до края на седмицата са отменени всички културни събития в града.

/Източник – БТА/

Сподели:

Още новини от деня