съдебна палата русе

Двама подсъдими за кражби осъди Районен съд – Русе след проведени съкратени производства

Районен съд – Русе проведе едно след друго две съкратени производства и осъди 20-годишния Х. Б. и 41-годишния В. Д. за кражби.

     Подсъдимият по първото дело – младежът, който е бил осъждан и преди, нямал пари и решил да открадне стоки, които да продаде. На 01.02.2020 г. влязъл в магазин в гр. Сливо поле и поставил в раницата си комплект самобръсначка с тример „Gillette fusion proglide“ с резервно ножче и гел за бръснене, комплект самобръсначка „Gillette mach 3 – Turbo“ с три ножчета и виртуални очила и комплект самобръсначка „Gillette fusion proglide flexball“ с резервно ножче, всичко на обща стойност 407,03 лева. Напуснал магазина, без да заплати стоките и впоследствие ги продал на неустановени лица.

     И подсъдимият по второто дело също е бил осъждан, не работел и не разполагал с парични средства. На 04.05.2020 г. в жк „Здравец-Изток“ видял оставен незаключен велосипед, качил се на него и бързо се отдалечил. В кошницата на велосипеда имало  мобилен телефон „Нокиа 206″, мъжко портмоне с 30 лв. в него и диоптрични очила. Телефонът и парите оставил за себе си, очилата изхвърлил, а колелото заложил в заложна къща срещу 20 лв.

     И двамата подсъдими още в разпоредителните заседания признаха вината си и поискаха делата да бъдат разгледани по реда на съкратеното съдебно следствие. Районен съд – Русе уважи исканията им и след задължителното по закон намаление на наказанията с една трета им наложи съответно лишаване от свобода за срок от 18 месеца при първоначален строг режим за Х. Б. и лишаване от свобода в размер на 12 месеца при общ режим за В. Д. Последният е осъден да изтърпи и условно наказание от 6 месеца, наложено му по предходна присъда, тъй като е извършил настоящото деяние в изпитателния й срок. По отношение и на двамата подсъдими е приспаднато предварителното им задържане по тези дела, съответно Х. Б. от 12.11.2021, а В. Д. – от 09.09.2021 г.

     Присъдите подлежат на обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд – гр. Русе.

     Съгласно чл. 16 от НПК подсъдимият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Сподели: