съдебна палата русе

Двама предадени на съд за палеж по обвинение на Окръжна прокуратура – Русе

Окръжна прокуратура-Русе внесе в съда обвинителен акт срещу двама мъже за палеж на лек автомобил и на сграда – престъпление по чл. 330, ал.3, пр.1, вр. ал. 2, т. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал.2 НК.

Обвинението срещу  П. П. и Х.С. е за това, че на 17.12.2020 г. в гр. Русе, в съучастие, запалили имущество със значителна стойност – лек автомобил, марка „Мицубиши“, модел „Паджеро спорт“, на стойност 8000 лева, заедно с наличните в него вещи (лазерна ролетка, ловджийски нож, диоптрични очила, слънчеви очила, очила за компютър, секретни ключове и папка с документи, на обща стойност 1570 лева) и недвижим имот – сграда с предназначение за търговска дейност с площ 109,59 кв.м., на стойност 161 148 лева, собственост на И. Х.

При извършване на престъплението е имало опасност пожарът да се разпростре върху друго имущество със значителна стойност – лек автомобил „Остин Купър С 1300“ на стойност около 16 000 лева, собственост на В.Д., и са последвали значителни вреди за собствениците на обща стойност 11 570 лева, от които 9570 лева за И. Х. и 2000 лева за В. Д.

Обвиняемият П.П. знаел, че между бащата на приятелката му и пострадалия И.Х. има неразбирателство, като подозирал, че автомобилът на баща ѝ е бил запален по негово поръчение. Затова решил да му отмъсти като подпали негово имущество. Предложил на Х.С. да му помогне. В ранните часове на 17.12.2020 г. двамата обвиняеми отишли до кантората на частния съдебен изпълнител И. Х., пред която бил паркиран автомобилът му. Обвиняемият П. П. полял със запалителната течност колата и я запалил. През това време Х.С. полял с нафта входната врата на кантората и се опитал да я запали. Преди да успее двамата видели, че пожарът върху автомобила се разгорял силно и бързо се отдалечили от мястото. Огънят унищожил напълно л. а. „Мицубиши“, като били нанесени щети и на паркиран в непосредствена близост лек автомобил „Остин Купър“ и на близката сграда.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Сподели: