ру ангел кънчев хидру

Два отбора на Русенския университет участваха в състезанието „Шел Еко Маратон 2019“ на пистата „Мерцедес – Бенц“ в Англия

Време за прочитане: 2 мин.

Два отбора на Русенския университет участваха в състезанието „Шел Еко Маратон 2019“, което тази година се проведе на пистата „Мерцедес – Бенц“ в Уейбридж, Англия.

Състезанието бе между 1 до 5 юли. В него участват над 1500 студенти от инженерни специалности, 140 автомобили от 28 страни.

Русенският университет участва в два от стартовете и впечатлява останалите със силното си представяне, уточни чл. кор. проф. Христо Белоев, ректор на университета.

Единият от отборите съществува от по-рано и носи името „Автомобилист“. Той участва за шести път в старт за прототипи, задвижвани от електрическа батерия. Тази категория е популярна и в нея участниците са много на брой.

Отборът Hydru Racing Team участва едва в трето състезание и за втори път в Лондон с градски автомобил, задвижван с водородна клетка.

Впечатление прави това , че Русенския университет участва в този тип състезания независимо един от друг и при отсъствие на конкуренция. И в двата автомобила се набива на очи впечатляващият дизайн. Автомобилът на „Автомоделист“, сравнен с предходните издания е почти същия, но конструкциите са му по-олекотени. При него новото са промените в самите системи и електрониката.

Отборът Хидро в неговата история се явява с три различни концепции на прототип-автомобил. Последният вариант, и при двата отбора, е изработен от карбон, което ги прави по-леки.

ру ангел кънчев хидру 1

Състезанието принципно е предизвикателство, защото в екипите участват различни специалисти, които могат да предложат различни технически решения за управление, а електрониката възможност за съхраняване на енергията. Целта при това състезание е да се измине с минимален разход най-много километри.

В класацията от 41 участници русенският автомобил завоюва 15-то място,  а при отбор Хидро от 12 участника заема 5-то място.

Разработките, правени в РУ, имат съвместен характер с бизнеса. Имайки предвид Росен Даскалов и неговата компания, които могат да  използват части от разработените концепции в своето серийно производство.

При представянето днес ректорът отбеляза, че мотивацията на всички участници е много голяма. Стремежът да се направи нещо по- рационално и да се видят новите технически решения приложени в производството, ще доведе до висок резултат за града и университета.

В този тип състезания мнозина от отборите отиват, но не могат да преминат техническа инспекция, т.е. критериите и целта за безопасност трябва да бъдат задължително достигнати. В противен случай не се допускат до състезанието. В срещата с медиите взеха участие екипите и ръководителите им, който споделиха подробности за подготовката и представянето им в надпреварата.

Сподели:

Още новини от деня