Двете университетски болници в Русе честват Деня на родилната помощ

Двете университетски болници в Русе честват Деня на родилната помощ

Картина с вградена монета на дървото на живота получиха двете родилни отделения в университетските болници „Канев“ и „Медика“ в Русе. Те са специален подарък от областния управител Галин Григоров за лекарите, акушерките и санитарите, които полагат неимоверни грижи при посрещането на новия живот. Също така екипите на отделенията „Акушерство и гинекология“ и „Неанотология“ в УМБАЛ „Канев“, както и тези по гинекология, акушерство и неонатология в УМБАЛ „Медика Русе“ бяха наградени от областния управител с грамота за постоянно проявяваните професионализъм и всеотдайни грижи.

През изминалата година в двете болници са проплакали общо 1450 бебета, като 1133 от тях са родени в Университетска болница „Канев“. Въпреки това се оказва, че в „Канев“ са родени с 50 по-малко бебета спрямо 2019 година, докато от „Медика“ отбелязват 15% ръст. По-детайлната статистика показва, че в болница „Канев“ през  2020 година са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци. Броят на преминалите пациентки през структурата на родилното е 1949, като 7 от тях са чужди гражданки. Други 22  семейни двойки се възползваха от възможността да съхранят стволови клетки на своите деца през 2020 год.

Що се касае до УМБАЛ „Медика Русе“, то през 2020-та година в лечебното заведение са проплакали 317 бебета, от които 5 двойки близнаци. Момченцата за годината са 168, а момиченцата – 149. Най-голямото бебе е тежало 4430 гр., а най-малкото – 1800 гр. И двата рекорда са на дами. Недоносените бебета са били 21, като всички се развиват добре. Запазва се процентното съотношение на ражданията по естествен и оперативен начин.

Болшинството от родилките, избрали „Медика Русе“ са от Русе, но не малка част са и от съседни области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново. Най-младата родилка през изминалата година в УМБАЛ „Медика Русе“ е била 17-годишна, а най-възрастната на 46.

И двете болници правят всичко възможно освен да отговарят на най-високите национални и европейски стандарти и да показват специални внимание към всяка една жена. АГ-комплексът в болница „Канев“ разполага с инструктори по кърмене, които оказват помощ на родилките в първите часове след раждането. В „Медика“ пък залагат на трогателни подаръци като коледни играчки за елха с отпечатък от крачето на новороденото, а също така съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ имат обща инициатива под надслов „Четящо бебе“. Тя се изразява в това, че всяко новородило се получава своята първа годишна читателска карта за Детския отдел на културната институция още при изписването си, както и подарък от болницата – книжка.

Сподели: