Нисово

Две са новите начинания на Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ – дарителска кампания и поход

Две са новите начинания на Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ – дарителска кампания и поход.

На 7 септември тази година едно културно средище – читалището в Кубрат, претърпява най-големия си кошмар! Бедствие, в следствие на късо съединение, опожарява 10 хиляди тома литература, предимно в детския отдел! Днес тази духовна храна е безвъзвратно унищожена.

По този повод, Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ стартира дарителска кампания за събиране на книги с цел да позволим на хората, и на-вече на децата, в Кубрат да се ползват от правото си на достъп до просвета!

Първото дарение е вече факт!!! Писателката Виктория Бешлийска, автор на блога По дирите на думите, на романа ГЛИНА и наш партньор в събитието, посветено на българската азбука, дари 20 книги – детско-юношеска литература, за опожареното читалище в Кубрат

Ще ни направите щастливи, ако ни подкрепите в това начинание – от хората за хората!

До 04.11.2022 г. приемаме дарения в офиса на Сдружението на ул. „Николаевска“ №79 (цветните саксии срещу сградата на Стоматологията в Русе), като е необходимо предварително съгласуване на телефон 0883 599 291. А ние гарантираме с името си, че всичко ще бъде публично и прозрачно предадено в полза на читалището!

Обнадеждени сме, че заедно ще подарим късче обич и доброта!

Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“ обявява своята нова мисия „Приключения в Русенско“. За тази цел инициираме провеждането на походи до различни забележителности в околността.

За първа точка в поредицата избрахме Голям Нисовски манастир – величествено място, сгушено в прегръдката на Природен парк „Русенски Лом“. Усещането при гледката от утробата на църквата е впечатляващо. Човешкото око остава ненаситно за необятния простор, а духът се въздига само при мисълта, че са извървяни стъпките на исихастите.

Маршрутът е равен и дълъг около 5 км в посока. Самата пътека е магнетична, заради причудливите скали, които я заобикалят, а така също заради пъстроцветното разнообразие от животински и растителни видове, стопани на Природния парк, които могат да бъдат забелязани на място. Река Малки Лом се вие по целия маршрут. Пътеката предразполага да се наслаждаваш дълго на гледките, а при изнемога да присядаш за отмора и уединение на ума и сърцето. Манастирът в скалите изглежда непревземаем, но всъщност изкачването е възможно по стръмна скалиста пътека и стоманено въже за опора.

Уверете се сами в думите ни, че всяка крачка и въздишка си заслужава преживяването. Още повече в добра компания.

Нека заедно си изземем акъла по красотите на родния край на 1 октомври 2022 г. Чакаме се в 09:45 часа при паркинга на Природозащитен комплекс „Ломовете“, с. Нисово и се насочваме пешком към пътеката. Ще бъде обогатяващо и ново!

А за да гарантираме това, с нас ще бъдат нашите партньори от Див Свят (https://www.facebook.com/divsvqt/) – те са любители фотографи, чиято страст е дивото животинско царство на страната ни. В своята практика са станали свидетели на изключително вдъхновяващи сцени при срещите с животните, за които ще ни разкажат. Николай и Деян, макар и млади на възраст, са опитни планинари и почти не пропускат уикенд без преход. Те ще са наши спътници.

Линк към събитието във Фейсбук за повече подробности: https://fb.me/e/5OLH4kMEY

Сподели: