Двойно повече бебета в "Медика" за последната година

Двойно повече бебета в „Медика“ за последната година

Отделение по Акушерство с дейност Неонатология към УМБАЛ „Медика Русе“ стартира дейността си на 01.01.2017 г. То разполага с две самостоятелни родилни зали, една операционна зала и две стаи за интензивно наблюдение на новородени. Помещенията са оборудвани със съвременна апаратура, която отговаря на всички медицински стандарти за грижа за родилките и бебетата. През изминалата година отделението увеличи оборудването си с още една фототерапевтична лампа и 2 кувьоза.

При стартирането на дейността в отделението са работили 6 лекари, 8 акушерки и две медицински сестри. В момента екипът се състои от 12 лекари – акушер-гинеколози, неонатолози и педиатри, 10 акушерки и 3 медицински сестри.

През 2018-та година в отделение по Акушерство с дейност Неонатология към УМБАЛ „Медика Русе“ са родени 194 бебета – почти двойно повече в сравнение с 2017-та година – 107. Момченцата са 95, а момиченцата 99. Най-голямото бебе тежи 4385 гр., а най- малкото едва 1850 гр.  Близнаците са шест двойки, бебетата заченати след ин витро са шест. Недоносените бебета са 17, всички се развиват добре.

Повечето от родилките са от Русе, но не липсват такива и от съседни области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Най-младата майка е на 17, а най-възрастната на 43 години.

Сподели: