Двудневен Международен пътуващ семинар организират от читалище „Христо Ботев – 1908“ – Русе

XXI Международен пътуващ семинар „По Ботевите и Възрожденските места в Румъния“ организират от русенското читалище „Христо Ботев – 1908“. Събитието е двудневно и ще се проведе на 2 и 3 юни т.г. по маршрут: Русе – Букурещ – Браила – Тулча. Предвидено е посещение на гробището „Беллу“ („Шербан вода“), където са гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви, първият гроб на Г. С. Раковски и други видни българи; местата със сгради, кантори и къщи, където са живели възрожденските ни дейци и участия в държавния ритуал-преклонение пред паметниците на Хр. Ботев и В. Левски в парка „Карол“ (бивш парк „Херастръу“) – съвместно с българската дипломатическа мисия в румънската столица. Следва посещение на българските места в Браила и Тулча.  Тази година в семинара по традиция ще се включат видни общественици и научни работници, представители на Института за изследване на историята към БАН, както и много неправителствени организации организации. Едно от най-ярките присъствия е на дружество „Традиция“, а през последните години и на представителите на Клуба за исторически реконструкции „Традиционеръ“ (в структурата на читалището от 2016 г.).

„За нас е чест, че и до днес, винаги на 2 юни, когато в Русе и в цяла България вият сирените за почит към падналите за свободата герои, ние сме там, където именно са живели, творили, организирали и оставили костите си за вечни времена нашите именити Възрожденци!“ – споделя Вяра Косева – председател на НЧ „Христо Ботев – 1908“ – Русе, като добавя: „Това е пътуващ семинар, защото нашата цел не е просто екскурзия, а целенасочено поклонение във всенародния ден, посветен на загиналите за българската свобода!“.

За целите на пътуващия семинар от са подготвени и специални броеве на „Ботев вестник“ и „Русенски Традиционеръ“. Те изцяло са посветени на по-малко известни факти от живота и делото на поета-революционер и на други съпътстващи битието му личности и събития. В изданията е отделено специално място на темата „Посещавал ли е Хр. Ботйов Русчук?“, „Ботев – редакторът“, „24 възрожденски адреса в Букурещ“, „Ботев в Браила“ и др. На видно място са представени и най-новите проучвания на Боян Драганов и Стоян Комитски, относно „подстрекателите“ и „вдъхновителите“ на Хр. Ботев  да превземе австрийския параход „Радецки“ през май 1876 г. Това са Никола Войводов и Цвятко Павлович – загинали на акустиралия на русчушката скеля австрийския параход „Германия“ няколко години по-рано на 8/20 август 1867-а. Акцентира се на малко известни или слабо-популяризирани факти, като например, че в пламенното си обръщение на палубата на „Радецки“ към капитан Дагоберт Енглендер, поетът–революционер, между другото заявява и търси отговорност за: „отвратителната случка върху парахода „Германия“ в Русчук през 1867 г. …“. И това не е случайно. Ботев посещава Русчук месец след като става злощастното убийство на „Германия“. Той идва във вилаетския център през септември 1867 г. на път от Калофер за към Гюргево и Букурещ… Въпрос на догадки е, къде точно и при кого е отседнал. Но е сигурно, че се е запознал  на място с подробностите за злощастната случка с Войводов и Павлович, дори и само от информацията, публикувана на страниците на общодостъпния официоз вестник „Дунав“ от 21 август с. г. В двете издания подробно се представя и смъртоносната одисея на Цвятко Павлович и Никола Войводов, предадени според някои изследователи „от арменец – доносник,“. Години по-къснотя „вдъхновява“ Иван Вазов да напише текста на бъдещия Ботев марш… Веднага, щом разбира за подвига на Ботев, той пише първата версия на „Радецки“ под заглавие „Преминаването на Ботева през Дунава“. И там, след стиха в който капитана на „Радецки“ – „немец същи“ отказва да сътрудничи на четата, има още три знакови, много малко известни четиристишия, спестени от Вазов в „истинската“ втора версия за стихосбирката му „Пряпорец и гусла“, които звучат така:

„Туй го искамъ не се моля,
всички сте въ пленъ,
тук се гледа мойта воля,
азъ сьмъ капитанъ.

Ако ли по смелостъ редка
откажешъ тогазь
има една вехта сметка
тукъ да видим с васъ.

Помниш още онезъ двама

що на турци зли
Въ „Германия” съ измама
издадохте вий?“

И двете печатни издания са предназначени за българските общности в румънските градове по маршрута на пътуващия семинар. За тях е подготвена и специална изложбена експозиция с табла от страниците на вестниците и комикс-адаптацията на „Тих, Бял Дунав…“ от художника Николай Бебенов – НИК, предназначена за най-малките българчета в Румъния.

Стоян КОМИТСКИ

Сподели:

Още новини от деня