Деан Тодоров - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме

Деан Тодоров – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме

Деан Тодоров – съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, заяви, че от сектора протестират и подкрепят общите искания. „Ако говорим за сектор животновъдство, настояваме ставките по т.нар. „украинска помощ“ да бъдат на същата стойност, както бяха през миналата година. За момента няма осигурен пълен бюджет. Настояваме и за законодателни промени, които да дадат дългосрочна перспектива в нашия сектор“, обясни Тодоров. 

Той заяви, че е грехота да се разлее млякото на пътя, но „не е ли грехота животновъдите да не са получавали средствата си от преработватели и други търговци за период от шест месеца и година“. 

Тодоров каза още, че в страната има много малко животни. „Ако през 1989 година е имало 12 млн. овце и кози, в момента те са под 800 000. България не може да изхрани собствения си народ с продукцията, която имаме“, каза Тодоров. 

Земеделски производители за втори пореден ден излизат на протести на редица места в страната. Както обявиха представители от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), времето на протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден (освен събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в интерес на гражданите), докато не бъдат приети исканията на земеделците. Днес те са планирани в интервала от 10:00 до 13:00 часа.

Сподели: