Дезинфекция на апартамент при Коронавирус

Дезинфекция на апартамента при коронавирус

Време за прочитане: 2 мин.

Как да направим дезинфекция на апартамента при коронавирус?

Дезинфекция на апартамента при коронавирус е нещо, което не бива да се пренебрегва. Вече втора година Ковид-19 властва по целия свят. Има обаче твърде много информация за дезинфекция: в интернет могат да се намерят ефективни съвети, смесени с митове и народни средства. Хората се чудят как правилно да дезинфекцират и дали е необходимо да се дезинфекцират всички повърхности в апартамента след болни хора.

Ето какви са основните мерки за дезинфекция на апартамента при Ковид-19.

  • Правете текуща и седмична дезинфекция. За дезинфекция се използват дезинфектанти, които са одобрени за употреба срещу вирусни инфекции (например на основата на хлороактивни и кислород-активни съединения).
  • Всички повърхности в стаите, обзавеждането, дръжките на вратите, первазите на прозореца, масите, нощните шкафчета, съдовете за храна и други предмети са обект на дезинфекция.
  • Приборите за хранене, спалното бельо и личните предмети се обработват чрез потапяне в разтвори на дезинфектанти.
  • Препоръчва се третирането на въздуха на базата на ултравиолетови лъчи и ползването на уреди за пречистване на въздуха с различни видове филтри.

По принцип самият апартамент не е високо рисков фактор, само заразените хора са опасни. За да се предпазите от вируса:

  • Извършвайте мокро почистване с дезинфектанти.
  • Достатъчно е да правите това на всеки два дни, а ако имате някой у дома с Ковид, правете мокро почистване всеки ден, като използвате разтвори, съдържащи хлор.
  • Поддържайте добър вътрешен климат.

Обърнете внимание и на това!

Вирусът навлиза в тялото през носа и гърлото – ако ги предпазите добре, има по-малък шанс за инфекция. И за целта имате нужда не само от антибактериално почистване на апартамента, но и от условия, при които лигавиците ви няма да изсъхнат. А това означава да се провежда редовно проветряване на помещенията. Температурата на помещенията е нужно да бъде в рамките на + 18 – 20 ° C. Проследявайте относителната влажност на въздуха в стаите: правилно е да я поддържате на около 40-60% (през зимата това се прави с овлажнител).

Обобщение по темата.

За да дезинфекцирате апартамент от коронавирус, третирайте повърхностите, които най-често докосвате с ръце: дръжки на врати, маси, ключове, кранове и др. Може да ги забърсвате с разтвор със сапун, да се нанесе 70% алкохолен антисептик или хлорен разтвор. След като завършите, измийте ръцете си със сапун и вода.

Ако някоя повърхност е замърсена по принцип, направете й почистване със стандартен препарат преди дезинфекция. Също така не забравяйте, че дезинфекционните разтвори могат да повредят определени видове повърхности (дърво, метал, пластмаса и др.). Затова преди употреба прочетете инструкциите на препарата за почистване, който сте избрали да ползвате. Когато правите дезинфекция, ползвайте ръкавици и предпазни очила.

Сподели:

Още новини от деня