Дентална хигиена: всичко, което трябва да знаете

Оказва се, че миенето на зъби сутрин и вечер не е достатъчна грижа за нашата дентална хигиена. Колкото и да ни се иска да е лесно и чудесно, доброто здраве на всяка част от тялото ни изисква малко повече внимание. От по-добри методи за миене на зъбите, до подходящите продукти за дентална хигиена, в тази статия ще разберете всичко, което трябва да знаете за грижата за денталното си здраве.

Как да се грижим правилно за денталната си хигиена

Изборът на четка и паста за зъби

Споменахме, че миенето на зъбите не е достатъчна поддръжка за добрата дентална хигиена. И все пак, то остава най-важния и незаменим елемент от това да запазим зъбите и венците си чисти и здрави. Затова първо ще ви кажем как да получите максималния ефект от този напълно задължителен навик.

Вероятно сте чували противоречива информация относно най-добрата четка и най-добрата паст за зъби, защото на пазара е пълно с толкова много избор. При пастите, най-важното е да отстранява достатъчно ефикасно зъбната плака. Полезно е да се ползват лечебно-профилактични пасти от възрастни и специализирани пасти при деца, съобразени с възрастта им. Тези видове пасти обикновено са по-безопасни за преглъщане. Също така не трябва да се прекалява с пастите с избелващо действие и е добре да се сменя вида паста периодично.

Същото важи и за четките за зъби. Всички знаем, че трябва да ги сменяме поне на 3-4 месеца. Ако четката е електрическа, то сменяме накрайника. Когато избираме твърдостта на четката, трябва да знаем, че по-твърдият косъм успява да премахва плака по-ефикасно, но може да има травмиращ ефект върху венците ни. За хора с чувствителни венци, се препоръчва да се ползват по-меки четки. Електрическите и ултразвуковите четки също са добра инвестиция, защото успяват да достигат до труднодостъпни региони и да осигурят цялостна хигиена в устната кухина. Те също имат повече ефективна дейност от механичните, правейки го по-лесно да почистим зъбите перфектно.

Внимавайте с кървенето на венците

Ако венците ви са склонни да кървят, това не е нещо, което да търпим и да пренебрегваме. Кървящите венци могат да са породени от малък проблем с хигиената, но ако не се третират бързо, ще се развият усложнения. Може дори да се стигне до пародонтит и други сериозни заболявания, водещи до падане на зъбите. Ако венците ви кървят, но изключително рядко и отминава след ден, това обикновено не е показателно за по-сериозен проблем, но също не пречи да се консултирате със специалист. Кървенето на венците може да се превентира с добра и редовна хигиена на всички зъби, включително далечните кътници (и мъдреци).

Не натискайте прекалено с четката за зъби

Кървенето на венци също може да бъде предизвикано и от твърде силно четкане. Погрешно е да се мисли, че ако натискаме върху зъбите, ще ги измием по-добре. Това е особено опасно ако ползваме четка с твърд косъм. Най-безопасно е да се ползва четка със средна твърдост и да не се прилага много сила, докато мием зъбите. Ако ползваме електрическа четка или с ултразвук ще сме още по-сигурни че зъбите са измити добре и без да трябва да ги натискаме особено.

Внимавайте със зъбния камък

Когато се натрупва плака по зъбите, обикновено в близост до венците, започва с времето да се образува зъбен камък. Ако това се случва около кътниците и не сте го забелязали или обърнали внимание, може да си държите зъбен камък по зъбите без да усещате болки или дискомфорт. Въпреки това, той е опасен за здравето на зъбите и венците ви. Зъбният камък е по-твърд и не трябва да се опитвате да го премахвате в домашни условия. Доверете се на зъболекар да го отстрани и ходете профилактично, за да може да се отстраняват подобни проблеми, за които може и да не сте наясно. Зъболекарят също ще ви даде ценни насоки как да се погрижите за зъбите си за да не натрупвате повече зъбен камък.

миене на зъби
Изт. pixabay

Ходете често на зъболекар

Един от лошите навици при денталната хигиена е да се ходи на зъболекар само когато ни има нещо. Проблемът е, че не винаги знаем, че ни има нещо. С денталната хигиена лесно могат да се развият проблеми, които да са незабележими за нас или да не оценим като опасни за здравето. Например акумулирането на зъбен камък, кървящите венци, появата на кариеси, както и други по-сериозни и невидими заболявания. Зъболекарят може да открие проблеми в начален стадий и да ви инструктира как да ги превентирате по-лесно, вместо да се стига до по-неприятните лечения. Препоръчително е да се ходи на зъболекар веднъж на 6 месеца профилактично, дори и да се чувствате перфектно. Няма по-добра новина все пак от това да отидем на преглед и всичко да ни е наред.

Допълнителни продукти за дентална хигиена

За ефективно почистване на зъбите, се препоръчва да ползваме и конец за зъби, както и вода за уста. За да се сдобиете с тези продукти и всичко друго необходимо за добрата дентална хигиена, може да посетите Be Fit

Сподели: