Денталното здраве при децата бе темата на родителското кафе на лечебни заведения „Медика“

Денталното здраве при децата бе темата на родителското кафе на лечебни заведения „Медика“

Денталното здраве при децата бе темата на състоялото се на 31.10.2018 г. родителско кафе на лечебни заведения „Медика“. Стоматологът от дентална клиника „Дукови“ – д-р Лора Лазарова запозна родителите със сроковете за залагане на зародишите на зъбите, минерализацията и пробива. Даде съвети за обезболяване при появата на първите зъбчета и поддържане на добрата им хигиена. Показа как чрез използване на специални таблетки за визуализиране на зъбната плака чрез оцветяване можем да приучим детето да си мие зъбите правилно.

Въпреки, че мисълта за зъболекар често предизвиква негативни емоции в родителите и децата, специалистът посъветват първият преглед при лекар по дентална медицина да бъде още при пробива на първият млечен зъб на новороденото бебе, а в последствие два пъти годишно за профилактичен преглед, при необходимост от лечение и по-често. Развенча митът, че не е необходимо лечение на кариесите на млечните зъби. Всички детски зъбки трябва да бъдат лекувани навреме, независимо дали са временни или постоянни, защото не лекуването на млечните зъби и тяхното заболяване може да доведе до сериозни увреждания на постоянните.

Д-р Лазарова даде съвети за храненето на децата от гледна точка на стоматологията и отговори на многобройните въпроси на родителите. Представи и методите на флуорна профилактика и силанизиране.

Следващото Родителско кафе ще се проведе отново в уюта на Детския отдел на Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе през месец ноември.

Сподели:

Още новини от деня