СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“

Денят за безопасен Интернет бе отбелязан с дискусия в СУЕЕ – Русе

По инициатива на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ в Русе, в рамките на Дните на дигитално-медийната грамотност (29.01.2018 – 31.01.2018 г.), бе отбелязан в аванс Деня за безопасен интернет (6.02.2018).

На учениците от 8 клас и техните класни ръководители гостува старши инспектор Петър Ванев, началник група в сектор „Противодействие на криминалната престъпност” в ОДМВР – Русе.

Още в началото на срещата инспектор Ванев акцентира на това, че трябва да се насърчава позитивната, безопасна и отговорна употреба на интернет и мобилните технологии, защото това е съвременният начин, чрез който подрастващите, а и не само те, се обучават и повишават своята грамотност, общуват. Младежите, които споделиха, че мобилното устройство (лаптоп, таблет или смарт телефон), както и социалните мрежи са вече важна част от ежедневието им, обсъдиха със старши инспектор Ванев някои интересни за тях моменти от сигурността в глобалното пространство, която на практика се оказва изключително важна и за тяхната сигурност и извън мрежата.

По време на дискусията учениците научиха как и защо да предпазват личните си данни и поверителната си информация в нета, как се създават силни и слаби пароли и защо е необходимо да внимаваме с тях, как се използват безопасно профилите в социалните мрежи, как да поддържат сигурна комуникация и кръг от приятели в тях. Децата разбраха какви са реалните опасности и последиците от грешките, които най-често се допускат в общуването в интернет, как да се предпазват от това да не станат жертва на тормоз, измама или други престъпления.

Младежите чуха и най-важното правило, по което им остана да поработят и „за домашно” – за всички въпроси, които ги интересуват, вълнуват или притесняват, в мрежата или извън нея, винаги първо да се доверяват на най-близките си и да разговарят със своите родители, близки приятели или преподаватели.

Сподели: