Денят на родилната помощ бе честван в УМБАЛ "Медика"

Денят на родилната помощ бе честван в УМБАЛ „Медика“

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев се включи и в тържественото честване на Деня на родилната помощ в УМБАЛ „Медика Русе“.

В приветствието си към началника на отделението по акушерство с дейност по неонатология д-р Александър Рудницки и екипа му г-н Колев изрази увереност, че специалистите от отделението ще влагат цялата си енергия в тази високо благородна професия. Също така той пожела на всички да са здрави и успешни във всяко свое начинание.

След като беше спазена традицията с ритуалното измиване на ръцете на шефа на отделението, заместник областният управител подари кърпа, сапун и букет на старшата акушерка, а на д-р Рудницки кърпа и сапун. Също така г-н Колев връчи и поздравителен адрес на д-р Рудницки от името на областния управител г-н Галин Григоров.

Сред официалните гости бяха още народните представители от 19-ти МИР г-н Пламен Нунев, г-н Искрен Веселинов и г-н Пенчо Милков, кметът на община Русе г-н Пламен Стоилов и неговият заместник г-м Иван Григоров, председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. дтн. инж. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет и председател на Общинския сътвет чл.-кор. проф. дтн. инж. Христо Белоев, председателят на Общото събрание на РУ „Ангел Кънчев“ проф. д-р Велизара Пенчева, управителят на лечебни заведения „Медика“ доц. д-р Кирил Панайотови и много други.

През изминалата 2018-та година в УМБАЛ „Медика Русе“ са проплакали 194 бебета, което е почти двойно в сравнение с 2017 г., когато броят на новородените е бил 107. Момченцата са 95, а момиченцата 99. Най-голямото бебе тежи 4385 гр., а най-малкото едва 1850 гр. Близнаците са шест двойки. Също толкова е броят и на заченатите след инвитро. Недоносените бебета са 17, като всички са се развили добре.

Повечето родилки са от Русе, но не липсват такива и от съседните области като Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново и др. Най-младата майка е 17, а най-възрастната на 43 години.

Сподели: